Kabouter computers

Waarom een grote laptop kopen als je aan een kleine, handige tikdoos voldoende hebt? Mini is de mode, ook voor notebooks.

Internet, e-mail en een tekstverwerker. Meer is er niet voor nodig om de gemiddelde mobiele computergebruikers gelukkig te maken.

Maar laptops gaan vaak gebukt onder een overkill aan specificaties, omdat fabrikanten nog leven in het tijdperk van Meer is Beter: ‘Kijk eens wat we in deze platte vierkante doos gepropt hebben: het grootste breedbeeldscherm dat we konden vinden, de allersnelste processor die er te koop is en één, of wacht, twee harde schijven van een paar honderd gigabyte. Kijk, er past zelfs nog een videokaart en een subwoofer in.’

Zo worden notebooks zwaarder, warmer en duurder. Tegenover dat logge rekengeweld staat de elegante aanpak. Bijvoorbeeld de Asus EEE PC, een laptopje dat in Taiwan gemaakt wordt. Elk onderdeel van dit kleine computer is handzaam: een beeldschermpje van 7 inch (18 centimeter), een hard schijfje van 4 of 8 gigabyte en een besturingssysteempje (Xandros Linux) dat niets kost. Zelfs de kleur is minimalistisch: wit.

De EEE PC – de E’s staan voor drie maal ‘Easy’ – kost in z’n basisversie driehonderd euro, weegt minder dan een kilo en doet alles wat onderweg nodig is: internetten, mailen, tekstverwerken en in een rugzak passen. Alleen dvd’s kijken kan niet, want er zit geen optische schijf in.Wel een solide state disk, een harddisk zonder bewegende delen die tegen een stootje kan.

Ultraportable

De belangstelling voor de EEE PC heeft Asus verrast, want het ding is amper leverbaar. Inmiddels beginnen andere fabrikanten de formule te kopiëren: kleine notebooks (ook wel: sub, mini of ultraportable geheten) zijn blijkbaar hip. Zelfs Linux lijkt daardoor zijn nerdy imago te verliezen, hoewel er EEE’s met het vertrouwde Windows XP te koop zijn.

Ook chipmaker Intel ziet groeikansen in het mini-tijdperk. Intels nieuwe Atom-processor is extra klein en past in veel kleinere apparaten dan tot nu toe het geval was. De nieuwe EEE PC (met een 9 inch scherm) die in de zomer uitkomt, krijgt volgens Asus uiteindelijk ook zo’n Atom-chip. Het is de voorbode van een hele nieuwe reeks minicomputers.

En het ziet erg grappig uit hoor, die mini-mode. Op de Cebit computerbeurs, afgelopen maart, stonden duizenden Duitsers zich te vergapen aan die kekke witte machientjes.

Maar toch... als je zo’n EEE PC vasthoudt, blijft het een rare kaboutercomputer. Windows ziet er op een klein schermpje unheimisch uit en het is onhandig om er grote pdf- of Excel-bestanden op te bekijken.

Wie iets meer wil zien en toch weinig wil tillen, moet doorsparen. En hoe. Lenovo’s Thinkpad X300 heeft een 13,3 inch scherm en weegt maar 1,4 kg.Met een solide state disk kost deze ultraportable wel 2.700 euro.

Maar het kan erger. Neem de MacBook Air van Apple. Fraai aluminium design, met een scherm van 13,3 inch en 1,3 kg. De ‘dunste computer ter wereld’ (minder dan twee centimeter dik) kost met alle opties 2.900 euro. Voer voor snobs, natuurlijk. Maar die dragen dan wel de haute couture van de notebookmode.

    • Marc Hijink