Indiana Jones

Première op filmfestival Cannes

In Cannes wordt deze maand het filmfestival gehouden en voor het eerst sinds 1982 gaat daar weer een film van regisseur Steven Spielberg in première. In 1982 was het de film E.T. Nu gaat het om de vierde avonturenfilm over de strijdlustige archeoloog, professor Henry ‘Indiana’ Jones, gespeeld door Harrison Ford (64). De titel is Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, en het verhaal, dat speelt in 1957, gaat over Jones die net als de Russische geheim agente Irina Spalko, gespeeld door Cate Blanchett, speurt naar een antieke schedel. Die schedel is er mede de oorzaak van geweest dat het bijna 20 jaar geduurd heeft voor er een vervolg kwam op de laatste succesvolle film uit de reeks, Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Want mede-bedenker van de scripts George Lucas (Star Wars) en Spielberg waren het aanvankelijk oneens over de vraag of de oude kristallen Maya-schedel het verhaal wel voort moest stuwen. Uiteindelijk hebben vele scriptschrijvers gewerkt aan een verhaal dat voor alle partijen bevredigend was.

Het thema van de kristallen indianenschedel lijkt op een combinatie van de Kuifje-stripverhalen Kuifje en de Zonnetempel en De Zeven Kristallen Bollen, waarin Latijns-Amerikaanse indianenculturen een hoofdrol spelen. Spielberg heeft wel eens gezegd dat Indiana Jones voor een deel op Kuifje geïnspireerd is. Hij heeft aangekondigd nu Kuifje-stripboeken te gaan verfilmen met echte acteurs in digitale decors.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull gaat 22 mei wereldwijd in première. De filmmaatschappij brengt 12.000 kopieën van de film uit – een record.

    • En Paul Steenhuis