In de genen

De familie De Leede 23/4/2008 Foto Freddy Rikken Familie De Leede Schiedam Rikken, Freddy

De stamvaders Toon (Gally), Frans en Gerard (de Sluwe), respectievelijk 77, 75 en 61 jaar oud, hebben het op hun geweten: de al generaties durende verslaving van de (aangetrouwde) familie De Leede aan de stijlvolle en traditierijke zomersport cricket. Waarvan de competitie dit weekend weer begonnen is. Volgens hun zeggen is cricket een bezigheid voor excentriekelingen. Toon komt zoetjesaan niet meer kijken, Frans ‘staat’ nog uren als umpire en Gerard, die speelt nog. De De Leede’s hebben zich, na de verhuizing van Frans naar Leidschendam, verspreid over twee verenigingen; het Schiedamse Excelsior, anno 1920 en het Voorburgse VCC, opgericht in 1932. Lopen elkaar in competitieverband op elkanders gladgeschoren velden en in rumoerige kantines wel eens in de weg of spelen in familieverband tegen elkaar. De voornaamste (huwelijks)voorwaarde om het met een De Leede te kunnen uithouden: hij of zij dient te spelen of mee te draaien in het drukke verenigingsleven. Dat betekent de aanwas trainen, coachen, de kleding wassen of herstellen, het in een hoog tempo spoelen van bierglazen en het vervaardigen van hapjes voor de spelers van beide teams. Vaak halal en haram, want cricket is al jaren een multiculturele aangelegenheid. Tim (de Ouwe), 40, behaalde de meeste successen. Speelde mee in 237 interlands, was driemaal aanwezig op een WK, maakte voor zijn Voorburgse cluppie 14.000 sierlijke runs en nam 700 wickets.

Dit is aflevering 18 van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken