In Beeld

Prinses Anette en prinses Máxima, Makkum, 30 april 2008 Foto Floren van Olden Rectificatie / Gerectificeerd Correcties en aanvullingen Prinses Annette Bij de foto bij de rubriek De week die was (Zaterdag &cetera, pagina 4/5) staat ten onrechte dat prinses Annette is te zien. De prinses naast prinses Máxima is Aimée. Olden, Floren van

Spiegeltje, wie o wie, eerlijk zeggen. Alsof het ging om een steunbetuiging aan het COC kwam een deel van Het Huis dit jaar in roze. Misschien wás het een steunbetuiging. Kleding is nooit zonder betekenis in deze kringen. Overigens leek het roze beperkt te zijn tot degenen op en rondom de troon. Wat dat dan weer betekent? Voor uitgerekend een Huis van Oranje? Het is dus niet alleen spiegeltje, spiegeltje, maar ook rara. Hoe het zij, dit was van al het roze het hardste, in drie tonen, inclusief de pillbox. Nog een vraag: heeft roze met geel gebeld, van tevoren? Dit geel was in elk geval het hardste van het land. Is er wedijver aan het hof? Ja, dat kan wél. Denk aan Shakespeare! En is geel soms niet de kleur van...de haat? Jij gaat zo? Moet jij eens opletten hoe ik kom. En dan staan ze daar naast elkaar, onvermijdelijk. Dag, dag, lees: au, au. Als je het eenmaal ziet, spreken de gezichten boekdelen. Het ene is ontspannen maar vastberaden: zie ook het vuistje om het boeket, met die dodelijk elegante handschoenen. Het andere is vertwijfeld. Lachen of huilen – dat wordt vanzelf grijnzen en de aarzelend opgestoken hand doet mee. Voor volledig inzicht zouden we ook de kant van de fotograaf moeten zien. Ooit maakte de VPRO school met het juist niet in beeld brengen van de hoogwaardigheidsbekleder, maar van de omstanders. Dat zei meer over de menselijke soort en het toonde tevens minachting voor het gezag. De regenteske heren op de achtergrond zijn geen omstanders. Ze zijn bekend met het volk en zijn strapatsen, maar ze maken er geen deel van uit. De dame is een twijfelgeval. Haar houding en jas verraden onwennigheid met de situatie. Maar misschien is zij een ‘oortje’, veiligheidsbeambte. Die spieden om zich heen, net als destijds de VPRO.

Pieter Kottman

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Prinses Annette

Bij de foto bij de rubriek De week die was (Zaterdag &cetera, pagina 4/5) staat ten onrechte dat prinses Annette is te zien. De prinses naast prinses Máxima is Aimée.

    • Pieter Kottman