Haagse wijken in trek bij Bulgaren

Van alle gemeenten heeft Den Haag het afgelopen jaar de meeste nieuwe arbeidsmigranten uit Polen, Bulgarije en Roemenië opgenomen. Ze zijn vooral gaan wonen in vier arme wijken, waaronder de Schilderswijk. Formeel vestigden zich vorig jaar 2.700 Polen, Bulgaren en Roemenen in Den Haag.

Dit blijkt uit cijfers die het CBS heeft verzameld op verzoek van deze krant. In het hele land schreven 17.000 Polen, Bulgaren en Roemenen zich in als bewoner bij een gemeente. Amsterdam kreeg er 1.975, Rotterdam 1.100 en Utrecht 400. De cijfers geven slechts een indicatie van de migratie uit de nieuwe EU-lidstaten, omdat veel Polen, Bulgaren en Roemenen tijdelijk werk verrichten en een paar keer per jaar op en neer reizen naar hun thuisland. Mensen die hier korter dan vier maanden verblijven, hoeven zich niet in te schrijven bij de gemeente.

De meeste Bulgaren en Roemenen leven zoals de Polen dat tot juli vorig jaar deden: ze werken, met vergunning of zonder, in de kassen in het Westland (bij Den Haag), of ze verhuren zich als zelfstandig vakman aan aannemers. Vrouwen werken ook in de kassen of maken schoon. Ze huren corporatiewoningen ‘onder’ of huren met een groep één huis van een particuliere verhuurder. In enkele gevallen woont een gezin in één kamer. Ook de recreatieparken in en rond Den Haag, zoals het Kijkduinpark, herbergen grote groepen buitenlandse werknemers. De goedkope buslijn Eurolines heeft er een halte.

Volgens onderzoeker Godfried Engbersen, die het kabinet en gemeenten adviseert over migratie, zal Nederland de komende decennia te maken hebben met „een constante stroom tijdelijke arbeidskrachten die op en neer pendelt”. Nu gaat het om Polen, Bulgaren en Roemenen, maar hij verwacht ook Macedoniërs en andere groepen als die landen zijn toegetreden tot de EU.

Onduidelijk is hoe lang het kabinet de beperkingen op arbeid voor Bulgaren en Roemenen in stand houdt. Zij mogen niet in dienst treden van een bedrijf, tenzij de werkgever een werkvergunning voor hen heeft aangevraagd. In de tuinbouw en in de fruit- en boomkwekerijsectoren hebben veel werkgevers vergunningen voor het seizoenswerk dat de Bulgaren en Roemenen verrichten. Daarom wonen op campings in dorpen als het Gelderse Heerewaarden en het Brabantse Zundert vele honderden Oost-Europeanen.

Opmerkelijk is de trek van Bulgaren naar Den Haag. Van alle formeel ingeschreven Bulgaren is 60 procent naar een van de grote steden getrokken, vooral naar Den Haag. Eentiende van alle Bulgaren (in Bulgarije) spreekt Turks. Deze migranten passen naadloos in de stevige Haags-Turkse netwerken van kleine uitzendbureaus die migranten van en naar de kassen vervoeren. De netwerken kunnen ook woonruimte organiseren en soms zelfs verzekeringspapieren, bij ongelukken of ziekte.

Zaterdag &cetera: reportage

    • Frederiek Weeda