Grieks-Russische idylle stoort VS

De VS waarschuwen Athene voor afhankelijkheid van Russische energie. Maar de Grieks-Russische banden worden steeds inniger.

De Griekse premier Karamanlís en de Russische president Poetin hebben elkaar deze week in Moskou voor de zevende keer in vier jaar ontmoet, en de serie zal onder Poetins premierschap ongetwijfeld worden voortgezet. Karamanlís heeft hem een groot Europees leider en een groot vriend van Griekenland genoemd. Reeds wordt gesproken van een „Grieks-Russische idylle”, en die legt Karamanlis qua populariteit geen windeieren. Zelfs de socialistische oppositie toont instemming. Dat de VS geen geheim maken van hun irritatie maakt de voldoening bij de anti-Amerikaanse Grieken nog groter.

Op de bijeenkomst werd een akkoord getekend over deelname van Griekenland aan de gasleiding South Stream, die Russisch gas onder de Zwarte Zee naar Bulgarije moet brengen en vandaar via Griekenland (en wellicht Albanië) onder de Adriatische Zee naar Italië.

Karamanlís herinnerde er aan dat massale toevoer van het schone gas zijn land kan ontlasten van verregaande afhankelijkheid van dure olie. Ecologen maken zich al zorgen over de supertankers die over enkele jaren olie van de Griekse haven Alexandropolis zullen moeten vervoeren.

Alleen al hierom heeft aardgas grote voordelen. Er komen nog meer pijpleidingen naar Zuidoost-Europa; de door Amerika geëntameerde Turks-Griekse TGI met gas uit Azerbajdzjan die ook doorgaat naar Italië, de door de VS en de EU opgezette Nabucco met gas uit dezelfde streken die via Georgië en Turkije naar Bulgarije gaat, en een nog ongewisse, Zwitserse met gas uit Iran.

Amerikaanse diplomaten hebben Athene bij herhaling uitgenodigd ook aan Nabucco deel te nemen. South Stream geldt als ‘anti-Nabucco’ en Amerika heeft Athene (en Rome) herhaaldelijk gewaarschuwd voor afhankelijkheid van Rusland inzake energie.

Nu is de Amerikaanse diplomaat Matthew Brysa nog verder gegaan. Athene onttrekt zich aan zijn verplichtingen ten aanzien van TGI, zei hij en hij noemde South Stream „een instrument om Nabucco in de wielen te rijden”.

De Griekse woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei dat deze aanval niet alleen gericht is tegen Athene, maar tegen de hele EU. Maar EU-commissaris voor Energie Piebalgs zegt dat Brussel TGI en South Stream nog steeds ziet als projecten die elkaar aanvullen.

    • F.G. van Hasselt