Film van de dag

Scène uit Le grand voyage, een roadmovie over een pelgrimstocht van 5000 km, van regisseur Ismaël Ferroukhi.

Le grand voyage. Een vader verplicht zijn zoon met hem op pelgrimstocht naar Mekka te gaan. Dat dit met de auto vanuit Frankrijk bijna 5000 kilometer is, deert hem niet. Zoon Reda is een geassimileerde immigrant die drinkt, een Frans vriendinnetje heeft en weinig geeft om de streng religieuze waarden van zijn vader. Dat ze tijdens de tocht vol ontberingen nader tot elkaar komen, is vanaf het begin duidelijk. De tocht in een oude blauwe auto met één knaloranje deur leidt door zeven landen. De indrukwekkendste episode is die in Saoedi-Arabië. Vlakbij Mekka komen alle hadji’s bij elkaar en ze gaan in een lange processie op weg naar de stad die ze worden geacht eenmaal in hun leven te bezoeken. De campers en auto’s wachten op elkaar en in feestelijke stemming bereiken ze de heilige plaats, alwaar ze in grote tourbussen naar de moskee worden geleid. (Ismaël Ferroukhi, 2004, F/MA), België 2, 21.25-23.10u.

    • André Waardenburg