Duitse renaissance

Mei, maand van de asperges. ‘De koningin van de groenten’ verdient de perfecte wijn. Publiciteitscampagnes wijzen ons in de richting van de Pinot Blanc d’Alsace. Maar er is meer. Natuurlijk is van belang hoe het witte goud op tafel komt. Opgediend met een mousselinesaus is er een perfecte flirt met de droge Muscat d’Alsace. Meestal worden onze witte asperges echter geserveerd met ham, gesmolten boter en ei. Dan is er veel heerlijks mogelijk.Wijn gewonnen uit sauvignon blanc lijkt gemaakt voor asperges en dus valt te denken aan een goede Menetou-Salon, Sancerre, Pouilly-Fumé of Sauvignon de Touraine. Een mooi voorbeeld van de laatste is de 2007 van Domaine Jacky Marteau (www.okhuysen.nl). Witte Bordeaux harmonieert eveneens prima met asperges,mits de sauvignon daarin de hoofdrol speelt. Probeer het maar eens met de Bordeaux Blanc van Château La Maroutine (www.lesgenereux.nl). De winkels van Les Généreux hebben nog een alternatief, dat even onbekend als perfect is: Domaine Ténarèze, Gros Manseng Sélection 2007. Een wijn uit de Côtes de Gascogne in het Franse Zuidwesten.

Maar ik wil hier vooral pleiten voor Duitse aspergepartners. Duitse wijn heeft een negatief imago, te verklaren door abominabele typen als Moselblümchen en Liebfraumilch. Maar Duitse wijn verdient wel degelijk waardering én dit is het moment. Jonge, serieuze producenten presteren prachtig. Bovendien profiteert de Duitse wijnbouw vooralsnog van de opwarming van de aarde. De ene Traumjahrgang volgt op de andere. Er komen dus (weer) schitterende, fijn genuanceerde witte wijnen uit Duitsland. Rieslings, Silvaners en Weissburgunders van toonaangevende Weingüter zijn voorhanden. Zoals van Bassermann-Jordan, Becker Landgraf en Schloss Vollrads (www.twentschwijnhuis.nl).

    • Gert Crum