Debat over vrouwen aan de top

Germany's Chancellor Angela Merkel attends the inauguration of the Oslo Opera House in this April 12, 2008 file photo. Merkel sought to brush aside an international stir over the plunging neckline on a dress she wore to the opera in Norway last week in her first public comments on the furore. REUTERS/Bjorn Sigurdson/Scanpix/Files (NORWAY). NO COMMERCIAL SALES. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY. REUTERS;SCANPIX

In 2012 moeten vrouwen 40 procent van de topfuncties bekleden. Om dat te bereiken moeten bedrijven en instellingen worden verplicht een voorkeursbeleid voor vrouwen te voeren.

Artikel in de Volkskrant over de mening van FNV-voorzitter Agnes Jongerius, 2 april 2008

Zo’n quotum wekt alleen maar verwachtingen die niet waargemaakt worden en dan ben je derhalve averechts bezig.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner in Het Financieele Dagblad, 5 april 2008

Aan vrouwen in de top zal op deze manier altijd een odium kleven. Vrouwen zullen nooit weten of ze gekozen zijn vanwege hun kwaliteit of hun sekse.

Judith Merkies, werkzaam bij de Europese Commissie, in de Volkskrant, 8 april 2008

De doorstroming van vrouwen in topfuncties stagneert. [...] Nu komen vrouwen moeilijk in hoge posities vanwege het befaamde glazen plafond en het old-boys-netwerk.

PvdA-Kamerlid Paul Kalma in Nederlands Dagblad, 19 april 2008

Het is veelzeggend dat bij de door het ambtenarenrecht overgereguleerde overheid minder vrouwen doorbreken dan in het bedrijfsleven.

D66 Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya en D66-voorzitter in Amsterdam en Ageeth Telleman in Het Financieele Dagblad, 19 april 2008

Bovenaan het verlanglijstje van werkende mannen staan een hoog salaris en macht. Voor vrouwen bungelen die wensen onderaan, ze hebben liever leuke collega’s en een flexibele baan.

Psychologe Susan Pinker in De Telegraaf, 28 april 2008

Van machtige vrouwen wordt – ook door seksegenoten – vaak beweerd dat ze onvrouwelijk of masculien zijn, alsof een carrièrevrouw niet zacht in bed kan zijn.

Het decolleté van Angela Merkel en de zwangere buik van de Spaanse defensieminister moeten daarom worden gezien als verbluffende voorproefjes van vrouwelijk leiderschap.

Columniste Heleen Mees in NRC Handelsblad, 2 mei 2008