De lezer schrijft over het niet afdrukken van de lintjesregen

Ik betreur het dat u niet de moeite hebt genomen net als andere jaren de lintjesregen uitgebreid af te drukken in uw en mijn avondkrant. Mocht u denken dat wij de hele avond voor de computer gaan zitten om enig beeld te krijgen wie, waar en welke KO ontving, dan hebt u het mis. Luiheid lijkt mij uw drijfveer. Jammer van de redactie van mijn krant.

Ties Elzenga

burgemeester Veenendaal

Het door U ingezette nieuwe beleid t.o.v. de indeling van de krant was even wennen, maar bevalt mij goed. Vooral de bijlagen zijn de laatste maanden erg naar mijn zin. Maar waarom heeft u dit jaar alweer de lintjesregen niet mee gestuurd!Er stond een hele pagina met flutnieuws gewijd aan de lintjes met een paar namen, die trouwens al lang en breed op het nieuws waren geweest. Zelfs de Rotterdamse lintjes stonden er niet op.

Als tegenwerping zal ik wel horen dat je ze toch kunt downloaden, maar dat kun je de beursberichten ook en zelfs meer up-to-date. Ik vond het altijd zo fijn per provincie te kijken wie er een lintje hadden gekregen, vaak waren er mensen bij die ik kende en dan kon je ze ook nog schrijven. Nu lijkt het alsof die lintjes voor uw krant niet de moeite waard zijn, alleen als ze van ‘bekende’ nederlanders zijn.

C.Tj. Zelvelder-van der Laan

Nagele

De krant antwoordt

Evenals vorig jaar heeft NRC Handelsblad besloten niet alle koninklijke onderscheidingen in onze papieren editie te vermelden. Dat heeft een deel van onze lezers opnieuw geen plezier gedaan, en dat hadden we ook wel verwacht. De keuze om het overzicht van de lintjes op onze website te plaatsen voor wie het wil raadplegen, kwam vorig jaar per slot van rekening al eens aan bod in deze rubriek, en toen is beloofd er nog eens over na te denken.

Dat hebben we gedaan, maar onze overwegingen om ook dit jaar niet acht complete pagina’s aan het overzicht te besteden, blijven dezelfde. We vinden het journalistiek beter, en voor de lezer ook interessanter, om thematisch aandacht te besteden aan de koninklijke onderscheidingen. Dat deden we dit keer met een overzicht van de lintjes toegekend aan bekende Nederlanders, een stuk dat inging op het hoe en waarom van de onderscheidingen. En een portret van een 71-jarige vrouw die zich voor oudere Surinamers heeft ingezet. Jet Goelela-Sewcharan is een van die vele ‘gewone’ Nederlanders die werden onderscheiden. Overigens betekent dit niet het structureel voortrekken van bekende landgenoten: de keus kan volgend jaar best anders gemaakt worden, bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan ‘onbekende’ Nederlanders.

Als de krant uit een eindeloos aantal pagina’s kon bestaan, zouden we graag een compleet overzicht van de ‘lintjes’ afdrukken. Maar het aantal pagina’s is beperkt, en dat dwingt tot lastige keuzes. Een volledige lijst met lintjes afdrukken, zou betekenen dat we de komende tijd geen extra ruimte meer zouden kunnen ui trekken voor urgente onderwerpen die daarom vragen. Bijvoorbeeld: een extra pagina in de economierubriek over de kredietcrisis of de almaar in omvang toenemende voedselcrisis, of een extra pagina in de buitenlandrubriek over de ontwikkelingen in Irak, de spannende voorrondes van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, enzovoorts. Of eens een extra opiniepagina met lezersbrieven.

Uiteraard hebben we evenals vorig jaar wel alle lintjesgegevens toegankelijke gemaakt op onze wesbite. Op het eerste gezicht mist dat misschien het vertrouwde gevoel van de papieren krant, maar dat is hopelijk een kwestie van wennen. Bovendien biedt het internet, onder andere door de ‘zoekmachine’ op de betreffende pagina’s, mogelijkheden die papier niet heeft. Zo kan de lezer snel en makkelijk zoeken op achternaam, woonplaats of type onderscheiding. Wij hopen onze lezers daarmee toch een plezier te hebben gedaan.

We gaan ervan uit dat de meeste lezers internet inmiddels wel kunnen raadplegen, en dat het gebruik ervan vanzelfsprekend begint te worden. Dat bleek ook al uit het feit dat de klachten die we kregen over de ontbrekende lintjespagina’s ons zonder uitzondering per e-mail hebben bereikt.

Sjoerd de Jong

Plaatsvervangend hoofdredacteur

Reacties: nrc.nl/lezerschrijft

Nieuwe kwesties lezerschrijft@nrc.nl

    • Sjoerd de Jong Plaatsvervangend