David Ben Goerion

Israël 60 jaar geleden onafhankelijke staat

David Ben Goerion (16 oktober 1886 – 1 december 1973) is de man die op 14 mei 1948 de onafhankelijkheid van de nieuwe staat Israël uitriep. Hij was Israëls eerste minister-president. Het 60-jarig bestaan van Israël wordt deze maand groots gevierd. Op donderdag 8 mei onder meer officieel in Jeruzalem. De Amerikaanse president George W. Bush is uitgenodigd.

Niet alleen in Israël, ook in Amerika wemelt het van de vieringen en ook de Palestijnen herdenken de stichting van Israël, niet als feestdag, maar als een tragische dag. Dat doen ze op 15 mei met hun jaarlijkse Naqba-dag. Israël is zestig jaar geleden gesticht in een zogenoemd Brits mandaatgebied. Omdat steeds meer joden na de Holocaust een veilige plek om te wonen wilden, immigreerden grote aantallen naar het Palestijnse gebied, geïnspireerd door de idealen van de Zionistische beweging.

Ben Goerion werd in Polen als David Grün geboren, zoon van een advocaat, en fel zionist. Hij emigreerde in 1906 naar Palestina, op de vlucht voor jodenvervolging in Oost-Europa. Hij stond aan de wieg van de Zionistische Socialistische Partij, en ijverde voor een onafhankelijke joodse staat. Aanvankelijk dacht hij dat dat vreedzaam kon, maar gaandeweg groeide het inzicht dat dat gewapender hand moest. De Britten trokken zich in 1948 terug uit het gebied, na een resolutie van de Verenigde Naties dat het land tussen de joodse immigranten en de Arabieren verdeeld moest worden. Op dat moment riep Ben Goerion namens de Joodse organisaties in Palestina de onafhankelijke staat Israël uit.

    • En Paul Steenhuis