Chillen in het vaderland

Wanneer de zomervakantie aanbreekt vertrekken Nederlandse Marokkanen van de tweede en derde generatie massaal naar het land van hun ouders. Eerst even bij de familie langs, daarna chillen op het strand. Ze zijn trots op Marokko maar vinden het tegelijk vies, chaotisch en corrupt.

In Nederland kom je deze jongeren aan de kust zelden tegen, maar aan de Middellandse zee is het een grote parade van bruine lijven, cruisende BMW’s en Mercedessen.

Een paar jaar geleden had de plaatselijke bevolking genoeg van de oprukkende zedeloosheid. Zo’n duizend diepgelovige mannen liepen in djellaba het strand van Saïdia op, knielden massaal richting Mekka en zeiden hun gebed. Dit strand is van ons was hun boodschap. Voor de autochtone Marokkanen zijn de Nederlandse Marokkanen ook buitenlanders geworden.