Boek met lijstjes, weetjes en singles

Doe Maar, Skunk (1981)

Yaël Vinckx

Wat zijn de beste verkochte Nederlandse popliedjes in het buitenland? Missisippi (1975) van Pussycat, maar ook You (1991) van Ten Sharp. En wie leverde een invloedrijke plaat, een zogenoemd sleutelalbum, in de dance af? Tiësto natuurlijk, met Just Be (2004).

Journalist en muzikant Jan van der Plas heeft de noden van de muziekliefhebber goed begrepen; zijn boek 50 jaar Nederpop staat vol met lijstjes, weetjes en afbeeldingen van elpeehoezen en singles.

Als uitgangspunt voor de Nederpop is het nummer Rock Little Baby of Mine (1958) van The Tielman Brothers genomen – „de eerste echte Nederlandse rock ‘n’ roll single”, aldus Van der Plas. Maar zanger/gitarist Andy Tielman is de eerste om daar kanttekeningen bij te plaatsen: „De single werd opgenomen in de BRT Studio in Brussel (...) Wij kwamen uit Indonesië en waren vooral succesvol in Duitsland.”.

50 jaar Nederpop is een leesbaar boek, overzichtelijk ingedeeld in genres en tijdsperiodes, zoals ‘Nederlandstalige poprock en pop 1982-2008’ en ‘Dansmuziek 1988-2008’. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met de sleutelsongs en sleutelalbums uit die periode (zie hiernaast voor een selectie).

Er is ook ruime aandacht voor de herkomst van de muzikanten. Popsteden Amsterdam en Den Haag komen uitgebreid aan bod, en ook de provincie wordt niet vergeten, met alinea’s over The Shoes uit Zoeterwoude en ‘Nederlands eerste punkband’ Ivy Green uit Hazerswoude.

Opvallend vaak ook gaat het over geld. Vooral in de beginjaren laten Nederlandse artiesten zich ringeloren. Zoals Shocking Blue dat met Venus (1970) een grote hit in het buitenland scoort. „Van de opbrengst van de plaatverkoop in Indonesië hebben we een keer lekker Indisch gegeten. Toen was het op.” Of George Baker, die met Little Green Bag (1969) een wereldhit heeft. „In ons contract stond een royalty-percentage van één procent. We kregen 100.000 singles afgerekend, maar daar werden we niet echt rijk van.” En wie denkt dat Junkie XL stinkend rijk is geworden van zijn remix van de Elvis-song A little less conversation (2002) – nummer 1 in 24 landen – komt bedrogen uit. „Ik kreeg een vast bedrag en daarmee was de kous af.”

Het lijkt schier onmogelijk om een boek te schrijven voor een doelgroep die zo gefixeerd is op feiten, maar Van der Plas is er vrij goed in geslaagd. Natuurlijk, je vraagt je af waarom er zoveel ruimte voor Bettie Serveert is en zo weinig ruimte voor het (internationaal) succesvolle Within Temptation. Dat is een keuze. Een keuze waar muziefhebbers dan weer uren over kunnen discussiëren – dat weer wel.

50 jaar Nederpop is uitgegeven bij Carrera, Amsterdam.

    • Yaël Vinckx