Aanslag op moskee in Jemen kost 18 levens

Bij een bomaanslag bij een moskee in het noorden van Jemen zijn gisteren tenminste achttien mensen omgekomen en meer dan zestig gewond. Dat hebben de Jemenitische autoriteiten bekendgemaakt. De meeste slachtoffers waren militairen.

De explosie vond plaats op het moment dat gelovigen de Bin Salman-moskee in de stad Saada verlieten na het vrijdagmiddaggebed. De bom zat waarschijnlijk verstopt in een auto of motorfiets die geparkeerd was naast de grote moskee.

Het was gisteren nog niet bekend wie de aanslag heeft gepleegd, maar de regering verdenkt aanhangers van Abdul-Malik al-Houthi, de leider van een shi’itische rebellenbeweging die sinds 2004 strijd levert met Jemenitische regeringstroepen. De imam van de getroffen moskee werkte tevens voor de militaire commandant die de campagne tegen de opstandelingen coördineert, aldus een overheidsfunctionaris.

In een reactie gisteren ontkende al-Houthi stellig achter de aanslag te zitten. „Het is geen onderdeel van onze ethiek om een moskee aan te vallen”, zei hij tegen nieuwszender Al-Jazeera.

Sinds het conflict in het noorden van Jemen uitbrak zijn honderden mensen om het leven gekomen. Duizenden inwoners van Saada zijn op de vlucht geslagen.

Eerder deze week werden zeven regeringstroepen gedood in een hinderlaag van de rebellen. Bij een andere deze week confrontatie kwamen zes rebellen om.

De Jemenitische regering beschuldigt de rebellen ervan dat zij een bewind willen vestigen op streng islamitische grondslag. De rebellen zeggen dat zij hun woongebied beschermen tegen agressie van regeringszijde. (Reuters, AP)