Zenit verslaat Bayern, Chelsea naar CL-finale

De Russische voetbalclub FC Zenit van de Nederlandse trainer Dick Advocaat heeft zich gisteravond tegen koste van Bayern München geplaatst voor de UEFA-Cupfinale. In Sint Petersburg won de thuisploeg met 4-0 van de aanstaande Duitse kampioen en bekerwinnaar. Het eerste duel in München was vorige week in 1-1 geëindigd.

De winnende coach van FC Zenit was verrast door de ruime zege op Bayern. Advocaat: „Hierop had ik duidelijk niet gerekend. Dit was absoluut onze dag. Ik had niet verwacht dat we zo goed zouden spelen. We hebben Bayern niet in de wedstrijd laten komen. Dat is het grootste compliment aan mijn ploeg.”

Zenit begon zonder een half elftal aan geschorste of geblesseerde basisspelers aan de tweede wedstrijd tegen Bayern. Advocaat bleek zijn team perfect op het duel met de Duitsers, inclusief de Nederlander Mark van Bommel, te hebben voorbereid. Zenit was op het slechte veld vanaf de beginfase de betere ploeg.

Chelsea heeft voor het eerst in de clubhistorie de finale van de Champions League bereikt. Het elftal van trainer Grant versloeg woensdagavond in eigen stadion Liverpool na verlenging met 3-2. In de finale treft Chelsea op 21 mei in Manchester United opnieuw een Engelse tegenstander. Beide clubs zijn ook nog in een titelstrijd verwikkeld in de Engelse competitie. Twee wedstrijden voor het einde delen ze de eerste plaats in de Premier League.

Een week na een 1-1 gelijkspel in Liverpool kwam Chelsea op eigen veld in Londen in de eerste helft op voorsprong door een treffer van de Ivoriaan Drogba. In de tweede helft dwong de Spanjaard Torres met een tegentreffer voor Liverpool een verlenging af. In de extra speeltijd werd een goal van de Ghanees Essien afgekeurd, voordat zijn ploeggenoten Lampard uit een strafschop en Drogba voor Chelsea wel een zuiver doelpunt maakten. De late tegentreffer van de Nederlandse invaller Ryan Babel kon Liverpool niet meer aan een finaleplaats helpen. (ANP)