Wraak moeder Houellebecq

Lucie Ceccaldi, de moeder van de Franse schrijver Michel Houellebecq, vindt haar zoon een laffe leugenaar die onzin verspreidt over zijn opvoeding, meldt The Guardian. „Michel en ik kunnen weer met elkaar in gesprek komen op het moment dat hij een plein oploopt met Elementaire deeltjes in zijn handen en zegt: ‘Ik ben een leugenaar, ik ben een oplichter, ik heb niets in mijn leven gedaan behalve de mensen om mij heen kwaad doen en ik vraag om vergeving.’ Je moeder vermoorden was destijds hip.” Dit schrijft Ceccaldi in het boek L’Innocente dat haar versie bevat over Michels opvoeding. Een eerste deel ervan verschijnt komende week in het Franse tijdschrift Lire. Sinds de publicatie van Houellebecqs roman Elementaire deeltjes (1998) is er een oorlog gaande tussen de schrijver en zijn moeder. In het boek komt een moeder voor die ook Ceccaldi heet en volgens Houellebecq veel overeenkomsten vertoont met zijn eigen moeder. Het was „een oude slet van een moeder”, zoals Houellebecq zich later liet ontvallen.

Houellebecq, die werd geboren als Michel Thomas op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan, zou op zijn vijfde naar zijn grootouders zijn gestuurd. Zijn moeder, een dokter, en zijn vader, een berggids, zouden een losbandig hippieleven in een commune hebben verkozen boven de opvoeding van hun kind. In Afrika reden ze rond in een Citroën 2CV en gaven ze zich over aan hedonistisch gedrag. Houellebecq werd intussen in een grauwe Franse buitenwijk opgevoed door zijn grootmoeder. Uit respect voor haar nam hij haar achternaam aan.

Brieven die Ceccaldi en zijn vader van na publicatie van Elementaire deeltjes stuurden, liet Houellebecq naar eigen zeggen altijd ongeopend.