WeekBoek 18

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

William Burroughs Foto HH William BURROUGHS 19890000 Hollandse Hoogte

Moeder Houellebecq slaat terug met boek

Lucie Ceccaldi, de moeder van de Franse sterschrijver Michel Houellebecq, vindt haar zoon een laffe leugenaar die onzin verspreidt over zijn opvoeding, meldt The Guardian. “Michel en ik kunnen weer met elkaar in gesprek komen op het moment dat hij een plein oploopt met Elementaire deeltjes in zijn handen en zal zeggen: ‘Ik ben een leugenaar, ik ben een oplichter, ik heb niets in mijn leven gedaan behalve de mensen om mij heen kwaad aandoen, en ik vraag om vergeving.’ Je moeder vermoorden was destijds hip.”, aldus het nawoord dat Ceccaldi schreef in het boek dat ze schreef met daarin haar versie van de opvoeding die Michel Houellebecq ten deel viel. Een eerste deel van L’Innocente, zoals het boek heet, verschijnt komende week in het Franse tijdschrift Lire. Sinds de publicatie van Houellebecqs roman Elementaire deeltjes (1998) is het oorlog tussen de schrijver en zijn moeder. (SK)

Archief ex-minnares Mailer naar Harvard

De universiteit van Harvard in de VS heeft het archief verworven van één van de minnaressen van de Amerikaanse schrijver Norman Mailer, zo meldt CBC.ca. Het gaat om het archief van Carole Mallory, wier papieren uitgebreide verslagen en revelaties over hun seksleven bevatten, evenals foto’s, interviews en aanzetten tot schrijflessen van Mailer voor Mallory, een kunstenares en actrice die zelf ook serieuze schrijfambities koesterde.

„We hadden samen schrijflessen, we bedreven de liefde en dan gingen we eten, in welke volgorde dan ook en ik bewaarde alle schrijflessen”, zo zegt de nu 66-jarige Mallory. „Ik wilde dat hij mijn schrijfleraar was.” Mallory en de notoire womanizer Mailer zagen elkaar wekelijks tussen 1983 en 1992, tijdens Mailers huwelijk met zijn zesde echtgenote Norris Church. „Ik geloof niet in schaamte”, zegt Mallory, „Ik geloof in liefde en het bedrijven van de liefde. Ik ga niet geheimzinnig doen over het feit dat ik iemand heb liefgehad. Seks is niets om je voor te schamen.” Zijn eigen archief bracht Mailer drie jaar voor zijn dood voor 2,5 miljoen dollar onder bij de universiteit van Texas – tot afgrijzen van de Harvard Universiteit. Mailer behaalde op Harvard een bachelor als luchtvaartingenieur. (DL)

Tijdschrift: De Parelduiker 2008-2

Vorige week ging Amsterdam Wereldboekenstad van start, wat inhoudt dat er in de hoofdstad een jaar lang lezingen, symposia en debatten worden georganiseerd omtrent het gedrukte woord. De Parelduiker vreest in het themanummer over het festival de modder niet en dook diep in de archieven om te onderzoeken of Amsterdam altijd wel de vrijhaven voor schrijvers is geweest, zoals de organisatoren van Amsterdam Wereldboekenstad beweren. ‘Zelden of nooit heeft het Amsterdamse gerecht mensen van het leven beroofd wegens het drukken of verspreiden van controversiële boeken’, lezen we gelukkig al vroeg in het nummer. Wel werd bijvoorbeeld de arme Peter Janszoen Tibaut op 7 augustus 1538 twee uur lang tentoongesteld met om zijn hals de ‘schandelicke ende oneerlicke briefgens’ die hij had geschreven.

Verder onder andere verhalen over het PEN-congres dat in 1954 in Amsterdam werd gehouden en over tijdschrift Die Sammlung, dat door Duitse ballingen tussen 1933 en 1935 in Nederland werd uitgegeven. (SK)

Ansichtkaart Anne Frank gevonden

In een curiosazaak in Naarden is een handgeschreven ansichtkaart van Anne Frank opgedoken. Paul van den Heuvel, directeur van de Laurensschool in Bilthoven, trof de kaart in de curiosazaak van zijn vader in Naarden aan toen hij een les voorbereidde voor leerlingen uit groep 8. Anne Frank verstuurde de kaart op 31 december 1937 aan haar schoolvriendinnetje Sanne Ledermann vanuit het Duitse Aken, waar zij destijds bij haar oma logeerde. Het is een vrij eenvoudige oud- en nieuwkaart, waar Anne op de achterkant alleen haar naam op heeft gezet. Het Anne Frank Museum in Amsterdam kreeg vorige week een afbeelding van de kaart te zien en bevestigde de authenticiteit. Maatje Mostart van het museum: „We waren op de hoogte van een soortgelijke kaart van Anne en die hebben we hier mee vergeleken. We zijn er zeker van dat deze kaart van haar is.” Mostart is buitengewoon geïntereseerd in de vondst en zou deze graag aan de collectie van het museum willen toevoegen. (SK)

Boek Burroughs/Kerouac op de markt

In november dit jaar zal bij uitgeverij Lebowski And the hippos were boiled in their tanks verschijnen, een nooit eerder gepubliceerde roman geschreven door Jack Kerouac en William S. Burroughs. Het werk stamt uit 1945, nog voor Kerouac en Burroughs doorbraken als beatschrijvers. De publicatie zal samenvallen met de publicatie van de originele Engelstalige tekst in de VS, want ook die was nog niet eerder in zijn geheel beschikbaar. And the hippos were boiled in their tanks is een zogenaamde whodunnit, waarvoor Kerouac en Burroughs beurtelings een hoofdstuk schreven. Het is gebaseerd op een moord die in 1944 gepleegd werd door Lucien Carr, een vriend van de twee schrijvers. Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski kocht de rechten voor de publicatie vorige week op de London Book Fair bij Wylie Agency. Van Gelderen: „Hoewel Burroughs altijd verklaarde dat het manuscript ‘not a very distinguished work’ was , ben ik toch aangenaam verrast over het niveau van de roman. Het is geen hoogstaand literair werk, maar het laat toch al veel zien van de schrijfstijl en thematiek van de latere Kerouac en Burroughs. Alleen de titel al. Die is ontstaan toen ze via een radiobericht hoorden over het afbranden van het circus in New York, waarbij de laatste zin luidde: ‘And the hippos were boiled in their tanks.’ Om zo’n zin als titel voor een boek te gebruiken is toch echt een typische Burroughsvondst en laat al iets zien van hoe hij later als schrijver te werk ging.”(SK)

Biografe put uitnepdagboek

De Britse uitgeverij Bloomsbury heeft de biografie Madame de Maintenon: The Secret Wife of Louis XIV moeten uitstellen omdat de biografe, de Nieuw-Zeelandse Veronica Buckley, volop geput had uit geheime dagboeken van de Zonnekoning die nep bleken. Dit meldt The Guardian. In 1998 publiceerde de Franse academicus François Bluche Le journal secret de Louis XIV, een uit allerlei historische documenten bijeen geknipte en geplakte, authentiek uitziende uitgave die moest duidelijk maken hoe een dagboek van de Zonnekoning eruit had kunnen zien. Buckley heeft dit als een primaire bron gebruikt; citaten uit het ‘dagboek’ staan door haar hele biografie. De uitgeverij is bezig pagina’s met fouten uit de al opgelegde eerste druk te verwijderen en er nieuwe pagina’s in te lijmen. Buckley’s eerste biografie over Christina, koningin van Zweden, werd in 2004 gunstig onthaald. (MS)

Prijzen

De Britse Ondaatje-prijs (meer dan twaalfduizend euro) is gewonnen door Graham Robb, voor zijn cultuurgeschiedenis van Frankrijk The Discovery of France (besproken in Boeken 26.10.07), waarvoor de auteur uitgebreid door Frankrijk fietste. De prijs eert boeken die de ‘ziel van een plek’ weten op te roepen. De Orwellprijs voor politieke non fictie, bijna vierduizend euro groot, is gewonnen door de Palestijn Raja Shehadeh voor Palestinian Walks, Notes on a Vanishing Landscape. Het beschrijft de Palestijnse kwestie via de veranderingen in het landschap van de West Bank. (MS)

Weeksite: www.kb.nl/dichters/vondel

Binnenkort verschijnt een nieuwe biografie van Joost van den Vondel, geschreven door Piet Calis. Via de website van de Koninklijke Bibliotheek is het mogelijk toegang te krijgen tot het werk van de dichter/toneelschrijver. Zo is het mogelijk om via de site de volledige biografie van Vondel te lezen die Geeraert Brandt in 1682 schreef en kan er met behulp van een andere functie ingezoomd worden op de talrijke originele illustraties die in de boeken van Vondel stonden afgedrukt. (SK)

Met medewerking van Dirk Leyman, Sebastiaan Kort en Maartje Somers
    • Sebastiaan Kort
    • Maartje Somers
    • Dirk Leyman