WAT HEB JE NODIG

Gwendolyn Snowdon (27), kunstenaar Locatie: Fantasybeurs

Wat doe je hier?

Ik ben live aan het schilderen, het resultaat wil ik verkopen. Mijn werk gaat over sprookjes, mythes en dromen; meisjes met beren bijvoorbeeld. Sommige mensen zeggen dat de vrouwen in mijn schilderijen op mij lijken.

Ben je gelukkig?

De laatste tijd niet echt. Ik denk dat het door de winter komt. Te weinig zon. Maar ik voel ook onmacht. In de periode van je 21e tot je 28e moet je de basis van je carrière leggen, en ik denk soms dat ik dat niet heb gedaan. Dan geloof ik dat ik m’n tijd verspild heb, dat ik op mijn leeftijd meer bereikt had moeten hebben.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Creatief bezig kunnen zijn, dingen maken. En ik zou wel in een fantasywereld willen leven. In een Engels kasteeltje de hele dag in mooie kleren lopen en op een wit paard door de bossen rijden.

Thomas van Helvert (24), werkt voor KPN Locatie: Fantasybeurs

Wat doe je hier?

Ik ben aan het flyeren voor Castlefest, een fantasy-evenement in de buitenlucht.

Ben je gelukkig?

Ik ben redelijk op weg.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Geborgenheid. In de zin van security, een basis om op terug te vallen. Liefde van vrienden, eventueel van een vriendin. Heel cliché, maar ik zoek iemand die me neemt zoals ik ben, het niet erg vindt wanneer ik een lullige opmerking maak. Ik kan heel direct zijn en dat komt snel bot over. Aan de andere kant vind ik het heel vervelend als iemand bot tegen mij doet. Dat botst weleens.

Klasina Samshuyzen (67), kledingverkoper Locatie: Fantasybeurs

Wat doe je hier?

Ik verkoop zelfbewerkte fantasiekleding: jurken met veel kant en pofmouwtjes. Ik ben al m’n hele leven creatief met kleding bezig.’

Ben je gelukkig?

Verkoop ik een jurk, geeft dat nog dagenlang een kick. Maar een tijd terug stond ik nog langs de kant van het kanaal. Ik zag het niet meer zitten. M’n zus had me op m’n verjaardag opgebeld en gezegd dat ze me hysterisch vindt; dat ik op een negatieve manier aandacht vraag. Blijkbaar zat ze daar al jaren mee, maar nu wilde ze niets meer met me te maken hebben.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Natuurlijk wil ik dat het goed komt met mijn zus, maar van mijn kant zal het niet komen. Mijn man heeft haar een brief geschreven, gebeld: niets hielp. Het is haar beurt.

Jeroen Perenboom (28), apk-keurmeester Locatie: fantasywinkel Chimera in Amsterdam

Wat doe je hier?

We komen een dagje winkelen in Amsterdam. Ik wil een blauwe draak kopen voor de verjaardag van mijn zus. Die is gothic. Zelf hou ik ook wel van fantasy. Maar we zijn aan het verbouwen, dus ik koop nog geen draken voor mijn eigen huis.

Ben je gelukkig?

Voor 80 procent wel, ja. Ik ben blij met mijn beroep. Ik verdiep me graag in auto’s. Het is mooi om klanten te helpen. Laatst moest ik een Cadillac uit ’61 keuren. Ook in mijn relatie gaat het goed. We zijn net terug van vijf maanden Curaçao. Daar viel alles tegen. Ik moest werken in de hete zon. Maar we zijn er samen goed uitgekomen.

Wat heb je nodig om gelukkig te worden?

Meer sporten. Dan voel ik me gezonder. Ik was altijd een fanatieke voetballer, maar ik moest stoppen na een operatie aan een ingegroeide haar.

Lisette Meijer (23), student bouwkunde Locatie: Fantasybeurs

Wat doe je hier?

In april ga ik met mijn vriendin naar de Elf Fantasy Fair. We zijn hier om alvast wat dingetjes uit te zoeken voor haar kostuum. Sieraadjes, een staf. Zelf ga ik niet verkleed. Ik vind het niet zo nodig dat mensen constant naar me kijken.

Ben je gelukkig?

Ja. Op een schaal van 1 tot 10 geef ik m’n geluksgevoel een 9.

Wat had je nodig om gelukkig te worden?

Als tiener zat ik in een situatie waar ik me niet prettig bij voelde. Maar op mijn achttiende ben ik er voor uitgekomen dat ik op vrouwen val. Sindsdien is alles alleen maar beter geworden. Als het een keer wat minder gaat, denk ik terug aan die vervelende periode en weet ik: zó erg is het in ieder geval niet. Dat helpt.

    • Hanna Bervoets