Waakhond: winkel uit, chip uit

Computerchips in consumentenproducten als kleding en boeken die afleesbare radiogolven uitzenden, moeten bij het verlaten van de winkel worden uitgeschakeld. Dit zegt de Europees toezichthouder voor gegevensbescherming, de Nederlander Peter Hustinx, in een advies aan de Europese Commissie,het dagelijks bestuur van de EU.

Hustinx steunt daarmee de Commissie, die streng wil toezien op privacybescherming bij het gebruik van deze zogeheten radio-frequency identification of RFID-tags als moderne streepjescode.

Fabrikanten van de chips zijn juist tegen het verplicht uitschakelen van de tags. Dit zou de ontwikkeling van het nog niet veel gebruikte product belemmeren. Ook vrezen zij concurrentienadeel ten opzichte van bedrijven in de VS en Azië.

Hustinx wijst onder meer op het feit dat, als de chips niet worden uitgeschakeld, ze ertoe kunnen leiden dat mensen ongewild geïdentificeerd worden. Door het aflezen van actieve tags zou iemand bijvoorbeeld in een winkel kunnen worden geïdentificeerd in termen van ‘laag budget’ of ‘aantrekkelijk doel’. Dit zou betekenen dat mensen te maken krijgen met tegen hen gerichte automatische besluiten, schrijft Hustinx. Hij vindt dat onwenselijk. Hustinx wil daarom wettelijke maatregelen voor privacybescherming bij het gebruik van RFID-tags. De Commissie hield tot nu toe vast aan zelfregulering.

Lees een eerder artikel uit nrc.next over RFID-tags via nrcnext.nl/links