VS doden Somalische militant

Bij een Amerikaanse luchtaanval is gisteren de leider van de meest extremistische moslimmilitie in Somalië gedood. Aden Hashi Ayro, een dertiger die in de jaren negentig training onderging in Afghanistan, onderhield volgens Washington banden met Al-Qaeda.

De dood van Ayro is bevestigd door Al-Shabaab, de radicale vleugel van de moslimextremisten in Somalië. Volgens een woordvoerder van Al-Shabaab kwamen bij de aanval nog tien andere mensen om het leven, onder wie een tweede hooggeplaatste opstandeling en de broer van Ayro. Inwoners van het stadje Dusamareb waar de aanval plaatsvond spraken volgens verscheidene persbureaus van tenminste dertig doden, overwegend burgers.

Washington heeft alleen bevestigd dat gistermiddag een luchtaanval is uitgevoerd op „terroristen van Al-Qaeda” in Somalië. Volgens de krant International Herald Tribune heeft een Amerikaanse legerofficier bevestigd dat vanaf een Amerikaans schip voor de kust van Somalië vier kruisraketten zijn afgevuurd op een huis in Dusamareb, driehonderd kilometer ten noorden van de Somalische hoofdstad Mogadishu.

De Verenigde Staten hebben een handvol luchtaanvallen op vermeende terroristen in Somalië uitgevoerd sinds eind 2006 een einde kwam aan de heerschappij van islamitische extremisten in de hoofdstad Mogadishu. De VS beschouwen Somalië als een frontlinie in de strijd tegen terrorisme. De vorige aanval was in maart, toen raketten werden afgeschoten op een vermeende terrorist in het zuiden van Somalië. Onbekend is of die aanval is geslaagd.

De groepering waar Aden Hashi Ayro leiding aan gaf, Al-Shabaab, geldt als de radicale gewapende vleugel van de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU), het amalgaam van moslimrebellen dat met de Somalische interim-regering vecht om de macht in het chaotische land. De Somalische regering verdreef met steun van troepen uit buurland Ethiopië eind 2006 de ICU uit Mogadishu, maar de rebellen van Al-Shabaab zijn sinds enkele maanden bezig aan een wederopmars. Washington zette Al-Shabaab in februari op de lijst van terroristische organisaties. (AP, Reuters)