Vloeibaar

Er schijnen tijden te zijn geweest dat het voetbal stil stond, je kon er een foto van maken. Je kunt je die toestand nauwelijks nog herinneren. De beweging is tegenwoordig permanent, niet alleen wegens de aanhoudende geruchtenstroom inzake transfers en conflicten, maar ook, en vooral, door wat je ziet. Je ziet in veel opzichten namelijk niet wat je ziet. Je ziet iets wat zal zijn, of niet meer is wat het was. Wat ís, bevindt zich elders.

Natuurlijk zijn de PSV-voetballers Alcides en Slobodan Rakjovic van vlees en bloed, net zoals hun voorgangers dat waren. Maar van die voorgangers kon je nog vermoeden dat ze hun hoogtepunt gewoon in Eindhoven zouden beleven.

Van Alcides en Rajkovic is dat zeer de vraag. Zodra ze echt goed worden, gaan ze naar Londen, naar de club waarbij ze onder contract staan, Chelsea. De fans van PSV moeten zich tevredenstellen met de ontwikkeling van deze spelers. Na het vertrek van de bijna-helden naar Londen zullen de fans tegen elkaar zeggen: wij hebben Alcides en Rajkovic nog meegemaakt toen ze nog niet goed genoeg waren voor Chelsea.

De fans zijn dan deelgenoot geweest van een proces, niet van een toestand. Ze laafden zich aan spelers die ambieerden ergens anders te zijn dan waar ze waren.

Marco van Basten wil dat ook wel. Namens Ajax is hij gesprekken aangegaan met Arsène Wenger van Arsenal. Als Van Basten na de zomer aantreedt bij Ajax, zou hij graag eenzelfde soort samenwerking hebben met Arsenal als PSV heeft met Chelsea. Bij Ajax kunnen dan jonge talenten spelen tot ze goed genoeg zijn voor de Europese top. En wat Van Basten betreft, komen ook Barcelona en AC Milan in aanmerking om Ajax te gebruiken als oefenweide. Nog even en we kijken in Nederland grotendeels naar onze nationale sport als een vloeibaar geheel, naar ontwikkelingen en processen. Want ook in Nederland zelf staan we niet stil. Excelsior kweekt(e) voetballers voor Feyenoord, HFC Haarlem werkt op een vergelijkbare manier samen met Ajax en binnenkort gaat Telstar innig doen met AZ. Wie weet kan AZ op zijn beurt een oefenweide zijn voor, pakweg, Bayern München, dan vloeit het van Velsen via Alkmaar door naar Zuid-Duitsland.

Jaren later hopen de lagere clubs natuurlijk de in hun midden tot wasdom gekomen spelers te mogen begroeten voor een partijtje afbouwen. Lees de interviews met jonge talenten er maar op na. Ze hebben hun debuut nog niet gemaakt in het eerste van Ajax of PSV en ze dromen hardop van een Europese topclub. Van hen mag het proces beginnen. Hoe jong al, toont Elvico do Rosario aan. Deze Angolese vluchteling van veertien jaar in de opleiding van PSV wordt nu al begeerd door Chelsea. Mocht dat doorgaan: reken maar dat hij straks weer terugkeert naar Eindhoven. Van zijn zeventiende tot zijn 21ste en van zijn 31ste tot zijn 33ste. Dan hebben zijn Nederlandse fans mogen genieten van twee stukjes proces van de vloeibare Elvico. Dikke kans dat ze er nog blij mee zullen zijn ook.

    • Auke Kok