Verkocht huis heeft zelden energielabel

Slechts één op de twintig verkochte woningen in het eerste kwartaal van 2008 had het wettelijk verplichte energielabel. Dat heeft een woordvoerder van het Kadaster bevestigd.

Het energielabel is sinds 1 januari van dit jaar verplicht en vloeit voort uit Europese regelgeving. Het ministerie van VROM is verantwoordelijk voor de regeling. Het energielabel moet beschikbaar zijn bij de bouw, de verkoop of de verhuur van een gebouw of woning op het moment van de transactie. Maar wanneer koper en verkoper samen afspreken dat ze het niet nodig vinden, volgt er geen sanctie.

Volgens makelaarsorganisatie NVM zijn in het eerste kwartaal van dit jaar iets meer dan 32.600 woningen verkocht. Zo’n 1.600 ervan zouden beschikken over het verplichte label. Volgens opgaaf van bureau SenterNovem, een agentschap van Economische Zaken en VROM, zijn tot 22 april 200.000 labels aangevraagd; overwegend voor huurwoningen. Tot die datum kregen 45.000 woningeigenaren een energielabel toegekend. Hierbij zijn ook de (nog) niet verkochte en nieuwbouwwoningen begrepen.

Het energielabel voor woningen is te vergelijken met dat voor auto’s en apparaten als koelkasten en wasautomaten. Ook voor woningen geldt een indeling in de klassen A tot en met G, waarbij klasse A de zuinigste is. Een gecertificeerd adviseur komt de woning bekijken op energiemaatregelen als dubbel glas, energiezuinige cv-ketel, isolatie van dak en vloeren. De kosten van zo’n inspectie bedragen ongeveer 200 euro, inclusief het rapport.

De Vereniging Eigen Huis heeft in het verleden aangedrongen op aanpassing van de procedure. De belangenorganisatie vindt het een grote verbetering dat sinds gisteren een eindtoets verplicht is voor bedrijven en adviseurs die het energielabel verstrekken.

Een eerder artikel over het label op nrc.nl/binnenland