Ufo blijkt nieuw rouwritueel

Ballonnen oplaten bij trouwen of rouwen, is populair. Maar een ballon verwordt tot zwerfvuil. Rijstpapier biedt uitkomst.

Herdenkingsballon moet veilig zijn voor milieu en luchtvaart.

Het ziet er mooi uit, een ballon de hemel tegemoet te zien zweven, met een gelukwens of afscheidgroet aan zijn touwtje bungelend. Maar eenmaal weer op aarde of krimpend in een boom langs park of begraafplaats, duurt het maanden voor het plastic is verteerd.

Sinds vorig jaar is er een milieuvriendelijke, rijstpapieren ballon op de markt. Een soort miniluchtballon met een brandend ‘mandje’ eronder. Hij komt uit Thailand, waar hij Khom Loy-ballon heet. Deze ballonnen worden opgelaten tijdens het feest van Loy Krathong, bij de eerste volle maan in november. Michiel van Dasler kocht er begin vorig jaar een stel van in en zette ze op Marktplaats. In mei belde het persbureau ANP. Het was opgevallen dat er extreem veel meldingen waren van ufo’s. Of dat iets te maken kon hebben met Van Daslers vliegende lampionnen? De ufomeldingen kwamen inderdaad overeen met de plaatsen waar lampionnen besteld waren. Na de gratis publiciteit die dit bericht opleverde liep het storm. In 2007 verkocht Van Dasler alleen al in Nederland zo’n 45.000 ‘Ufoballoons’ (vanaf 5,95 euro). Verder leverde hij in België, Duitsland, Zweden en Cyprus.

De Ufoballon is niet de enige vliegende lampion. Een bedrijf in Limburg verkoopt ‘herdenkingsballonnen’ (8,50 euro) en Jan Aart Bijl brengt onder de naam Dreamflyer een soortgelijke rijstpapieren lampion (6,25 euro, incl. btw en verzending) op de markt. Volgens Bijl is zijn Dreamflyer de enige die In Nederland is toegestaan.

De Voedsel en Waren Autoriteit en de Rijksluchtvaartdienst hebben de leveranciers namelijk op het matje geroepen. Het Thaise voorbeeld moest worden aangepast wegens veiligheidseisen. De lampionnen zijn verkleind (75 cm hoogte) en het ijzerdraad is vervangen door henneptouw en aluminium om vliegtuigen niet te beschadigen. De Dreamflyer is bovendien gemaakt van volledig afbreekbare materialen. Zelfs de brandstof is hergebruikt: gemaakt van omgesmolten tempelkaarsen. Ufoballoons claimt dan weer veiliger te zijn. Het papier van deze ballon is onbrandbaar, want geïmpregneerd – met welke stoffen weet Van Dasler niet.

Tijd voor een praktijktest. Dat valt nog niet mee want bij windkracht 3 of hoger mogen de lampionnen de lucht niet in. Zeven weken, drie Dreamflyers en drie Ufo-balloons hebben we nodig. Eerdere pogingen resulteren in gescheurd smeulend papier en chagrijnige gezinsleden. Maar dan vinden we een luwe plek op open terrein. Wanneer de lampion trekt, laten we hem los en hij stijgt op. Met ingehouden adem zien we het brandertje onder de lampion vervaarlijk van links naar rechts zwenken, terwijl de lampion klimt. We kunnen hem volgen, tot hij over de huizen verdwijnt. Een man zet zijn auto stil en stapt uit om te kijken naar een stipje aan de hemel. „Hoe duur is zo’n ding?” Hij overweegt om zelf iets te gaan knutselen, maar neemt uiteindelijk toch een lege verpakking mee voor de adressen. De tekst op de site van Ufo-balloons klopt: het is verslavend. De kinderen springen en schreeuwen: „Nog een, nog een.”

Meer informatie op www.ufo-balloons.nlwww.dreamflyer.nl enwww.herdenkingsballon.nl

    • Marjon Weijzen