‘Tsvangirai wint de presidentsverkiezingen’

Oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de presidentsverkiezingen in Zimbabwe van 29 maart gewonnen. Hij kreeg 47,8 procent van de stemmen en president Robert Mugabe 43,2 procent. Dat hebben bronnen binnen de kiescommissie in Zimbabwe gisteren verklaard.

De kiescommissie is gisteren begonnen met het verifiëren van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Dit wordt gedaan om te garanderen dat alle kandidaten instemmen met de resultaten van de kiescommissie. Vertegenwoordigers van Mugabe en Tsvangirai waren aanwezig toen de verificatie begon in het Internationale Conferentiecentrum in Harare.

Doordat geen van beide kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft, is er een tweede ronde nodig. Maar in een interview met de Franse televisie zei Tsvangirai gisteren, dat hij wél een meerderheid van de stemmen heeft gekregen en dat een tweede ronde niet nodig is.

De woordvoerder van Tsvangirai, George Sibotshiwe, zei dat de oppositie niet zal deelnemen aan een tweede ronde. „Als Robert Mugabe de echte resultaten nu niet kan accepteren, wat is dan de garantie dat hij de echte resultaten van de tweede ronde accepteert?” Tsvangirai suggereerde later dat hij wel aan een tweede ronde zal deelnemen als er internationale waarnemers, onder VN-leiding, aanwezig zijn. De enige waarnemers die toezagen op de eerste ronde kwamen uit de buurlanden van Zimbabwe.

Volgens de woordvoerder van Tsvangirai is het bericht dat er een tweede ronde nodig is onderdeel van de regeringsstrategie. Hij beschuldigt de regerende partij ervan op een tweede ronde uit te zijn die Mugabe dan door middel van fraude en manipulatie in zijn voordeel zal beslechten. De oppositie zegt dat een campagne van terreur en geweld sinds de eerste verkiezingsronde voor angst en verwarring in de partij zorgt. De belangrijkste leiders zijn het land uit gevlucht uit angst voor arrestatie.

Mensenrechtengroepen zeggen dat door geweld van de regering het onwaarschijnlijk is dat een tweede ronde eerlijk zal verlopen. (AFP, AP)