Televisie Voorkeur

In de reportageserie A Girl's Guide To 21st Century Sex schept de Engelse seksuologe dr. Catherine Hood (foto) duidelijkheid in de mythen en mysteries die heersen rond seks. Behalve de algemene techniek komen andere onderwerpen aan bod, zoals seksueel overdraagbare aandoeningen, penisvergroting, anale seks en bondage. RTL 5, 23,15-23.55u.

actualiteiten

EénVandaag. Nederlandse Joden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, kregen in 2004 door de Duitse overheid een pensioen aangeboden om hun leed enigszins te verzachten. Tientallen ingevulde formulieren later hebben duizenden mensen nog steeds geen cent ontvangen. Verder aandacht voor de andere kant van de spiritueel leider Dalai Lama, die de boeddhistische stroming van de Shugden school verbiedt, met commentaar van de Amerikaanse professor Donald S. Lopez, specialist op het gebied van Tibetaans boeddhisme. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de Israëlische vredesactivist Yehuda Shaul. Hij georganiseerde een demonstratie in de Palestijnse stad Hebron, die volledig uit de hand liep: bussen met demonstranten werden bekogeld met stenen en eieren en Yehuda werd voor het oog van de camera bedreigd. Hij wilde demonstreren tegen de aanwezigheid van de 800 kolonisten die te midden van 160.000 Palestijnen zijn gaan wonen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over de slachterij Friesland die geen vee-aanvoer meer krijgt sinds landbouwminister Verburg een onderzoek heeft aangekondigd. Verder een reportage over Parijs 1968, met filmbeelden van de Nederlandse echtgenoot van een toenmalige activiste. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Jan Mulder somt zijn maandelijkse Ergernissen Top 5 op, Herman van Veen en dochter Babette over de theatervoorstelling Benjamin IJ. Beer. Verder is zanger Jan Smit te gast. Matthijs van Nieuwkerk presenteert samen met tafelheer Najib Amhali. Ned.3, 19.30-20.25u.

Op weg naar het Lagerhuis. In de tweede halve finale een debat tussen het Lyceum Oudehoven uit Gorinchem en de scholengemeenschap Bogerman uit Sneek. Ned2, 21.20-22.00u.

Katja en Sophie. De opkomst van entertainmentnieuws. Het lezen van een roddelblad is allang niet meer iets dat beperkt blijft tot de wachtkamer van de tandarts. Entertainmentblogs op internet zijn populair en ook de ‘serieuze’ pers zwicht voor de vraag naar achterklap en rodelopernieuws. Met reacties van o.a. zanger Jamai en de jongensband Backstreet Boys. Ned.3, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Nina Brink vertelt over de financiële steun die zij biedt aan de politieke beweging ‘Trots op Nederland’ van Rita Verdonk. Jort Kelder vertelt over het tweede seizoen Dragons’ Den waarbij (startende) ondernemers de kans krijgen om hun droom te verwezenlijken: een idee omzetten in een winstgevende zaak. Ned.1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Gasten zijn Oscar-winnares en anglofiel Gwyneth Paltrow, de controversiële filmacteur Robert Downey en omroep-persoonlijkheid Michael Aspel. Muziek van The Ting Tings. BBC 1, 23.35-0.35u.

documentaire

Trendspotting: Milaan. Reportage over de grootste en meest prestigieuze designbeurs ter wereld, de Salone Internazionale del Mobile in Milaan. Galeriehouder Libby Sellers, ex-conservator van het Designmuseum in Londen, leidt rond door de immense hal en de vele galeries, waar talentvolle designers hun ontwerpen tonen. Belangrijkste ontwikkelingen van dit moment zijn de Limited editions, waarbij de trend is dat industrieel ontwerp langzaam wordt opgenomen in de gelederen van de kunstmarkt. Ook houdt een groeiende groep ontwerpers zich bezig met duurzaam design. Ned.2, 22.50-23.45u.

informatief

De toekomst is nu. In de aflevering De toekomst van de economie onder meer de supermarkt van morgen en nieuwe methodes van betalen, zoals met een vingerafdruk. Ned.2, 19.25-19.55u.

Vermist. Zoektocht naar vermiste personen. Marijke zoekt haar vader. Zij weet slechts dat hij een Canadese bevrijder was met de voornaam Ian. Verder een onderzoek naar de vermissing van Jan Meurkens. Werd een ripdeal hem fataal? Ned.1, 20.30-21.30u.

Metropolis: Taxi. Taxichauffeurs zijn de ogen en oren van elke stad. De correspondenten van Metropolis stapten op diverse plaatsen ter wereld in de taxi en registreerden vanaf de achterbank het leven in steden als Moskou, Sjanghai, Madrid, Lusaka en Montreal. Taxichauffeurs in Kaboel klagen over de ontstane file na de zelfmoordaanslag eerder die dag, terwijl passagiers op de achterbank intussen de politieke situatie in Afghanistan bespreken. In Egypte rijdt de correspondent mee met één van de weinige vrouwelijke taxichauffeurs in Cairo en in de Chinese taxi van meneer Dai luistert de correspondent verbaasd naar de nieuwe cd van Mr. Dai: Berdien Stenberg. Ned.3, 23.55-0.25u.

Muziek

Later ... with Jools Holland. De muzikale presentator ontvangt deze keer James, Melody Gardot, The Gutter Twins, Mable John, Operator Please! en Pentangle. Met optredens en interviews. BBC 2, 0.35-1.35u.

amusement

De flat. In zijn huiskamer ontvangt rapper Ali B. o.a. presentator Peter Jan Rens, actrice Lieke van Lexmond en TMF-presentatrice Soumia. En bij de buren van Ali B. is Alain Clark op visite. Hij zingt samen met zijn band de single Blow me away. Ned.2, 23.15-23.45u.

sport

Snooker. Rechtstreeks verslag WK snooker in Sheffield, BBC 2, 20.00-22.00u.