Tekenen voor de bibliobus

Volgend jaar staken de provincies Noord- en Zuid-Holland de subsidie voor de bibliobus. Gemeenten willen de kosten niet betalen. „Dan fiets ik wel naar Weesp.”

De bibliobus in Driemond Foto Maarten van Haaff De bibliobus in Driemond. Vanaf 1 januari rijdt de Bibliobus in Noord en Zuid-Holland niet meer. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Het is rustig in Driemond, een dorpje ten zuidoosten van Amsterdam. Voor basisschool Cornelis Jetses staat een blauw-groene vrachtwagen waar met grote letters ‘Bibliotheek’ op staat. „Het afgelopen half uur liep het storm”, zegt bibliothecaresse Natasja Korff. Nu is ze alleen in de bibliobus, samen met bestuurster José Vendel. Langs de wanden staan rijen boeken en cd’s, variërend van streekromans tot Prousts Op zoek naar de verloren tijd op luister-cd.

Het wordt nog rustiger in Driemond, want in januari 2009 is het gedaan met de bezoekjes van de bibliobus. Net als in alle andere plaatsen in Noord- en Zuid-Holland waar de bus stopt, overigens. De provincies betalen niet langer de bijna 1 miljoen euro subsidie die nodig is om de bussen in beide provincies rijdende te houden. De gemeentes die de financiering moesten overnemen, wilden of konden het geld niet opbrengen en daarom is het na dit jaar voorbij. Ook in de andere provincies van Nederland staan de bibliobussen op het punt van verdwijnen, maar in Noord- en Zuid-Holland is de situatie nu het meest kritiek.

„Er zijn hier in het dorp handtekeningacties gestart voor het behoud van de bibliobus”, zegt Korff. „Ik hoop dat het iets oplevert. Jammer dat het nu net zo rustig is in de bus. Zo merk je niets van de sfeer die hier heerst als er voor de uitleen rijen staan tot daar.” Ze wijst naar een plek halverwege de bus, ergens tussen de kasteelromans en een boek van Anna Enquist.

Volgens Korff vervult de bus een belangrijke rol in de informatievoorziening van de nabijgelegen basisschool. Lerares Geertje Snijder bevestigt dit. „Leerlingen en docenten lenen vaak bij de bibliobus, wegens het tekort aan boeken in de school zelf. Als we steeds met de eigen voorraad zouden werken, krijg je steeds dezelfde spreekbeurten.” Leerlingen maken ook in hun vrije tijd gebruik van de bus, maar lijken niet echt een probleem te zien in het verdwijnen van de mobiele bibliotheek. „Dan fiets ik wel met mijn moeder naar de bibliotheek van Weesp voor boeken”, zegt Miranda van Schaik (10).

Kamerlid Hans van Leeuwen (SP) maakt zich in het parlement sterk voor het behoud van de bussen in Noord- en Zuid-Holland. „Toen de gemeentes verantwoordelijk werden gesteld voor de financiering is het mis gegaan. Zo’n bibliobus rijdt niet voor één gemeente, maar voor verschillende. Als een gemeente niet wil meebetalen, wordt het voor de overige een tikje duurder. Een goede oplossing is bijvoorbeeld zoals het in Zeeland is gegaan. Daar werken gemeentes, bibliotheken en andere organisaties samen om de bussen te laten rijden.”

In Driemond wordt het toegangstrapje van de bus ingeklapt en gaan Korff en Vendel op weg naar Nederhorst den Berg, het volgende dorp waar de bibliobus vanaf volgend jaar niet meer zal verschijnen.

    • Sebastiaan Kort