Standvastig lenteweer

Vanaf morgen breekt een overwegend zonnige, droge en warme lenteperiode aan. Dit heeft te maken met een hogedrukgebied dat naar de Noordzee trekt, waardoor storingen op de oceaan blijven en de wind enige tijd uit de oosthoek waait.

Vanavond kan er in het oosten van het land nog een enkele bui vallen, vannacht is het droog en meestentijds helder. Bij weinig wind kunnen op veel plaatsen mistbanken worden gevormd. In Groningen en Drenthe koelt het plaatselijk tot 2 graden af, met kans op lichte vorst aan de grond, terwijl het aan de kust niet kouder wordt dan een graad of 8.

Morgen ligt de kern van een hogedrukgebied nabij de Waddeneilanden. Dat zorgt in het hele land voor droog en rustig weer met weinig wind. De oostelijke bries is zwak tot matig, kracht 3, en aan de westkust hooguit kracht 4. Verder krijgt de zon flink de ruimte, tussen enkele kleine stapelwolken en velden met wat sluierbewolking door. De temperatuur stijgt naar 14 graden op de Waddeneilanden tot plaatselijk 20 in Brabant en Limburg.

Zondag zal een zonniger en warmere lentedag zijn, met maximumtemperaturen rond 21 graden. Er steekt een matige oostenwind op, kracht 3 tot 4. Dit weer houdt zeker aan toe en met donderdag. Op Bevrijdingsdag wordt het maximaal een graad of 22, dinsdag 23 of 24 graden en woensdag 24 graden.