Shell stapt uit Brits windproject

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell trekt zich terug uit ’s werelds grootste offshore windmolenproject, voor de kust van Londen. Het is de vraag of het project, dat belangrijk is voor het halen van de Britse klimaatdoelen, nog wel kan doorgaan.

Het windproject is gepland in het estuarium van de Theems, 20 kilometer uit de kust. Er komen 341 windturbines te staan, genoeg om een kwart van alle Londense huishoudens van elektriciteit te voorzien. Volgens planning levert het windpark in 2010 zijn eerste stroom.

Shell laat weten dat de keuze om zich terug te trekken deel is van zijn „voortdurende herbeoordeling van projecten en investeringskeuzes”. De kosten van het windproject waren in 2005 geraamd op 1,5 miljard Britse pond, maar als gevolg van gestegen kosten van zowel materieel en personeel ligt dat bedrag inmiddels op circa 2,5 miljard pond (3,2 miljard euro).

De twee andere aandeelhouders in het project, het Duitse E.ON en het Deense Dong, gaan bekijken wat de consequentie is van Shells beslissing. E.ON heeft reeds aangegeven dat het Britse windproject door de gestegen prijzen nu economisch „op zijn best marginaal” is.

Voor Groot-Brittannië is het windproject belangrijk voor het halen van de klimaatdoelen. In 2020 moet 20 procent van alle elektriciteit uit duurzame bronnen komen, en er liggen plannen om dat percentage verder te verhogen. Op dit moment ligt het aandeel op 5 procent.