Selectie Theater & Dans

Stillen

Lotte van den Berg herneemt haar zwijgzame voorstelling Stillen, typerend voor haar Theater van het Zijn. Stillen (Duits voor borstvoeden en troosten) gaat over lichamen die in onrust zijn en gestild moeten worden. Op serene wijze laat zij de basisbehoeftes van het lijf zien: aanraking, intimiteit, samen zijn. De spelers staan op een vloer van 30.000 Poolse stukjes glycerinezeep. T/m 17 mei. Inl www.toneelhuis.be.

Romeo en Julia

Het Nationale Ballet gaat met Rudi van Dantzigs ballet Romeo en Julia. Van Dantzigs veertig jaar oude ballet is verrassend sociaal en psychologisch. De choreograaf baseerde zich op de Kirov-versie van Leonid Lavroski uit 1940. Holland Symfonia speelt de gelijknamige muziek van Sergej Prokofjev live. Rotterdam: 3-4 mei. Tournee t/m 24 mei. Inl www.het-ballet.nl

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America, waarin schrijver Tony Kushner de aidsepidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Tournee t/m 31 mei. Inl 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

Apocalypso

Het Syndicaat brengt het nieuwe toneelstuk Apocalypso van Jibbe Willems over een jongen die verloskundige wil worden. In de schaduw van de nakende Dag des Oordeels wordt het toneel bevolkt door hoeren, junks en paupers, live bijgestaan door twee funkmuzikanten. Tournee t/m 26 april. Inl 020-6168744 of www.hetsyndicaat.com

Naar Damascus

Toneelgroep Amsterdam verrast met Naar Damascus van August Strindberg, een zwaar symbolistisch stuk met positieve christelijke boodschap. Dankzij de strakke regie van Pierre Audi en het lichte spel van Jacob Derwig wordt de nachtmerrie nergens zompig, en de boodschap niet klef. Tournee t/m 24 mei. Inl 020- 5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl

Inside Out

Mug Met De Gouden Tand speelt de relatiekomedie Inside Out, over het lesbische stel Hedwig en Titia, dat in crisis geraakt doordat Hedwig maandenlang in bed blijft liggen met een Ayaan Hirsi Ali obsessie. Joan Nederlof schreef de tekst, Lineke Rijxman regisseert, en samen spelen ze op onvergetelijke wijze het kibbelende stel. Tournee t/m 7 juni. Inl www.mugmetdegoudentand.nl

Ashton Brothers

Vier muzikale clowns van de Ashton Brothers gebruiken variété als aanleiding voor absurdistische slapstickacts. In Charlatans, A Medicine Show doen ze hilarische nummers in rolstoelen. Tournee t/m 21 juni. Inl 0900-9203 of www.ashtonbrothers.nl.

Hotel Midlife

Toneelgroep Aluin speelt een komedie over vier veertigers in midlife crisis die twintig jaar geleden met hun popband één hitje hadden. Nu willen ze een reünie. Door de luchtigheid, het uitvergrote realisme, en het virtuoze spel van de vier acteurs slaagt Aluin om boven het vaak verkende thema uit te stijgen.Tournee t/m 16 sept. Info www.aluin.nl.

De goede dood

Wannie de Wijn schreef een tragikomisch toneelstuk over euthanasie.. In een gedurfde montage schakelt De Wijn, die ook regisseert, keihard van de platte lol waarmee een broer zich een houding tracht te geven, naar het verstilde verdriet van een der anderen. Met een arsenaal aan laconieke grappen als bindmiddel. Dat maakt dit stuk sentimenteel zonder larmoyant te worden en geestig zonder een doorsneekomedie te zijn. Tournee t/m 26 mei. Inl www.impresariaatwallis.nl.