Selectie Muziek

MGMT

Zanger Andrew Vanwyngarden en toetsenman Ben Goldwasser van de nieuwe Amerikaanse popsensatie MGMT zijn de twintig net gepasseerd. De muziek van debuutalbum Oracular Spectacular klinkt alsof sixties- en seventiesiconen T. Rex, The Doors, Sparks en David Bowie een verbond hebben gesloten. Psychedelische muziek willen ze maken, die hun rijk gevarieerde platencollectie weerspiegelt. Ze klinken volwassen en tijdloos, met spannend glamrock-gitaarwerk en zo nu en dan een melodieuze synthesizerriedel om er een frivole draai aan te geven. Songs dragen titels als Future reflections en 4th Dimensional transition, alsof ze afkomstig zijn van een andere planeet. Op 3 mei Doornroosje, Nijmegen.

Lars Vogt Op 9 mei soleert pianist Lars Vogt bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Rapsodie over een thema van Paganini. Het orkest, onder leiding van Robert Spano, speelt ook de Nederlandse première van het werk Arena van componist Lindberg en de Eerste symfonie van Sibelius. Aanvang: 20u15 in De Doelen, Rotterdam. Res 010-2171717.

Moskou Petoesjki

Drank, filosofie, muzikale avonturen en een man die in de verkeerde trein stapt zijn de ingrediënten van de muziektheatervoorstelling Moskou-Petoesjki van regisseur Robert Nemack, vormgevers Clement & Sanôu en componist Bruno Nelissen. De eerste werkplaatsproductie door Kameroperahuis Zwolle is gebaseerd op de roman Moskou op sterk water van Venedikt Jerofejev. Artistieke coaching: Gerardjan Rijnders

4 en 5 mei 2008 in Theater Odeon, Zwolle. Res 038-4288288 of www.odeondespiegel.nl

Ivo Pogorelich Toen pianist Ivo Pogorelich hij in 1980 werd uitgeschakeld tijdens het Internationale Chopinconcours, leidde dit tot een breuk in de jury. Pogorelich staat bekend om zijn eigenzinnigheid, maar was al geruime tijd niet in Nederland te beluisteren. Deze week is Pogorelich op 10 mei in De Doelen, en op 9 mei speelt hij in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Op het programma werken van Beethoven, Brahms en Rachmaninov. Eindhoven Airport Zaal, MC Frits Philips, Eindhoven. Aanvang: 20.15 uur. Res 040-244 20 20 (Eindhoven) of 010-2171717 (Rotterdam)

Iván Fischer Met Iván Fischer is het Budapest Festival Orchestra uitgegroeid tot een van de beste en meest gevraagde orkesten ter wereld. Toch duurde het tien jaar voorbereiden, repeteren en concerteren eer Fischer Mahler op cd durfde te zetten. In de Doelen kunt u de musici horen in Mahlers Vierde, omringd door symfonische gedichten en liederen van Strauss. Soliste is Miah Persson. Concert op zaterdag 3 mei, 20.15 uur in De Doelen, Rotterdam. Res 010-2171717.

Orlando

Op 3 mei klinkt in het Amsterdamse Concertgebouw de Nederlandse première van de opera Orlando van Vivaldi, van wie zeer veel werken nog wachten op herontdekking. Uitvoerenden zijn het Venice Baroque Orchestra o.l.v. Andrea Marcon. Aanvang 13 uur.

Res www.concertgebouw.nl & 020-6718345.

Fauré en Brahms

Op een herdenkingsconcert georganiseerd door het Internationaal Vocalisten Concours zingt het Brabant Koor het Requiem van Gabriel Fauré én deel 5 (‘Hoe heerlijk is de herinnering’) uit Een Hollands Requiem, de hertaling door Jan Rot van Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms.

4 mei, 20u30, Provinciehuis ’s-Hertogenbosch. Toegang vrij.