Selectie Buitenland

Birmingham

Passie, energie, temperament en sentiment zijn een paar van de vele gevoelens die de menselijke en toegankelijke kunstvorm van dans oproept. In Birmingham, waar sinds 2006 het danspubliek gestaag groeit, tonen gerenommeerde choreografen, dansgroepen en dansers van alle hoeken van de wereld een maand lang o.a. moderne en klassieke dans, flamenco, salsa. Er zijn o.a. het Kirov Ballet, het Nationale Ballet van China, het Taiwan's Cloud Gate Dance Theater en een productie getiteld 'We must eat our lollipops with the wrappers on'. Festiviteiten zullen ook het Victoria plein in het centrum en winkeletalages overnemen. T/m 25 mei, International Dance Festival, in en om Birmingham, 0844 576 4979 & www.idfb.co.uk

Antwerpen

Moi, Veronique, Branquinho TOuTe Nue, t/m 17 aug, ModeMuseum, Antwerpen 0032 34702770, www.momu.be

Brussel

Kunstschatten uit Wallonië van vroeger en nu, t/m 18 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078200, www.bozar.be

Hornu

Le soigneur de gravité, t/m 1 juni, MAC’s, Hornu 0032 65652121, www.mac-s.be

Parijs

Tegenwoordig is de Franse beeldhouwster Camille Claudel zeer bekend. Maar heel onterecht dankt ze deze bekendheid voornamelijk aan haar moeilijke liefdes geschiedenis met de 24 jaar oudere August Rodin, haar positie als icoon van het feminisme, haar dertig jaar opsluiting in een psychiatrische inrichting, de beroemdheid van haar broer de dichter Paul Claudel, dan aan haar werk. Want Camille was bovenal een heel talentvol artieste en een intelligente, mooie en moedige vrouw die vooral wilde bestaan als kunstenares, maar vernietigd werd door omstandigheden. De expositie in de kapel van het Musée Rodin slaagt erin aan te tonen dat haar talent niet onderdeed aan dat van Rodin en dat de beïnvloeding wederkerig was.

Une femme, une artiste t/m 20 jul in het Musée Rodin, 79, rue de Varenne, Parijs, www.musee-rodin.fr

Parijs

Balletten van Nureyev, Balanchine en Forsythe t/m 9 Mei in de Opéra Bastille www.operadeparis.fr; Mon père avait raison, een stuk van Sacha Guitry t/m 31 Mei in het Théâtre Edouard-VII. Tel. 0033-147425992.

Bonn

De vijf verdiepingen hoge pagode op de foto staat middenin de sneeuw. Het gebouw hoort bij het Japanse kloostercomplex Daigo-ji op de berg Kasatori bij de keizerlijke stad Kyoto. In de 9de eeuw werd het gesticht en nog steeds beklimmen duizenden pelgrims de heilige berg in weer en wind. Zo is het Daigo-ji aan de ene kant een geïsoleerd bergklooster en anderzijds een tempel die openstaat voor de keizer en voor de hele wereld. Het hier beleden geloof, het Geheime of Esoterische Boeddhisme, bestaat alleen nog maar in Japan. Aanbeden wordt zowel de historische boeddha als de universele Boeddha van de Grote Zon. Alle tempels van het complex stralen een barokke pracht uit en veel van die schatten zijn nu in Bonn te zien: enorme schilderijen met kersenbloesemmotieven, geïllumineerde soetra’s, beelden en mandala’s. Tempelschätze des heiligen Berges Daigo-ji: t/m 24 aug in de Kunst- und Ausstellungshalle, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Di en wo 10-21u, do-zo 10-19u. Inl 0049-2289171-0 en www.kah-bonn.de.

Berlijn

RE Asia, Azië-festival met films, dans en een tentoonstelling, t/m 18 mei in het Haus der Kulturen der Welt, Berlijn. Info www.hkw.de.

Oberhausen

Internationale Kurzfilmtage, documentaires en speelfilms, t/m 6 mei in Oberhausen, Info www.kurzfilmtage.de