Rechtszaak Lubbers afgewezen

Een federale rechter in New York heeft een rechtszaak wegens ongewenste seksuele intimiteiten tegen oud-premier Ruud Lubbers afgewezen. De rechter kon niet over de zaak oordelen, omdat Lubbers ten tijde van de zaak immuniteit genoot door zijn functie bij de Verenigde Naties als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

De zaak was aanhangig gemaakt door Cynthia Brzak (55). Zij klaagde Lubbers in 2004 aan omdat hij haar ongewenst zou hebben betast na een bijeenkomst van de VN in december 2003. Het kostte Lubbers uiteindelijk zijn baan.

Volgens federaal rechter Robert Sweet, zo meldt persbureau AP, kan hij niet over de zaak oordelen omdat personeel van de VN immuniteit geniet. Edward Flaherty, advocaat van Brzak, zei tegen AP dit ongelooflijk te vinden. Hij noemde het „Alice in Wonderland-law” en de VN de enige organisatie waar dergelijke privileges voor personeel gelden. Niet alleen Lubbers maar ook ook oud-secretaris-generaal Kofi Annan en zes anderen hadden zich volgens Brzak moeten verantwoorden voor de rechter. Zij gaat in beroep.

Kofi Annan weigerde Lubbers destijds te schorsen, ondanks een belastend intern rapport van ondersecretaris-generaal Dileep Nair. Nair adviseerde in juni 2004 Lubbers aan te pakken wegens wangedrag en machtsmisbruik. Verder had Lubbers volgens Nair op een intimiderende manier geprobeerd het onderzoek te beïnvloeden. Annan gaf Lubbers een reprimande, maar zei hem niet te schorsen omdat de claims van Brzak onvoldoende konden worden onderbouwd. Lubbers stapte in februari 2005 zelf op wegens het rumoer rondom de zaak.

Volgens advocaat Flaherty, zo zegt hij tegen AP, is Brzak sinds het incident belangrijk werk ontzegd en is ze op haar werk – ze is nog steeds in dienst van de VN – geïntimideerd. Volgens Flaherty zou Brzak, had ze gewerkt bij een andere organisatie in de VS, een miljoenenclaim zijn toegewezen.