Pimpelmees ruikt ook het gevaar

Rotterdam. Pimpelmezen ruiken het gevaar. Dat blijkt uit een experiment waarbij Spaanse biologen nestkastjes van pimpelmezen insmeerden met de geur van fretten. De oudermezen aarzelden om het kastje binnen te gaan en probeerden op allerlei manieren naar binnen te kijken alvorens toch naar binnen te gaan en hun jongen te voeren. Hun verblijf in het nest was bijna twee keer zo kort in vergelijking met controlemezen, van wie de nestkastjes waren ingesmeerd met de geur van kwartels of water. Toch waren de jongen van de `frettenkastjes` uiteindelijk niet slechter af. Ze kregen even vaak voedsel van hun ouders - maar wel een snellere hap - en kwamen even snel in gewicht aan als controlekuikens. Het is voor het eerst dat is aangetoond dat vogels ook hun neus gebruiken om roofvijanden te detecteren. De onderzoekers beschrijven hun resultaten in Functional Ecology.

Bekijk het filmpje van Steven Howarth in een duister doolhof, voor en na gentherapie op nrcnext.nl/links