Passen zonder intimidatie

Waar: Donne Tienda, Den Haag

Hoe komt het toch dat Nederlandse steden zo ingericht zijn dat je na het verlaten van het station acuut in de lelijkste winkelstraat terechtkomt, waar je dezelfde scharrige verzameling V&D’s, C&A’s en H&M’s aantreft als in elke andere stad, en dezelfde zombie-achtige mensen die met krakende tasjes van het Kruidvat hun zaterdagmiddag nog stukker lopen te slaan? Eigenlijk is het heel slim dat ze zo ingericht zijn, natuurlijk. Voor de winkeliers in ieder geval. Maar als gevorderde winkelaar die geen zin heeft om met de zoveelste vale V&D-trui thuis te komen, is het een probleem. Ik kom vaak in Den Haag voor mijn werk, maar beland daar elke keer in de H&Mhel, dus vroeg ik aan mijn vriendin S., sinds jaren een Hageneesje, waar ik heen moest. De Prinsestraat uitkammen, was haar advies. De Prinsestraat ligt vlakbij de kolkende winkelstraat, maar is toch heel rustig. Er zitten hippe winkels, onhippe winkels (een slager en een winkel met naaifournituren), De Theeleut en twee boetieks met van die knoestige zilveren sieraden waar vijftigplusvrouwen zo dol op zijn.

De fijnste winkel was Donna Tienda. Dat betekent zoiets als Vrouw Winkel, en dat was het. De winkel wordt bestierd door een stel donkerharige meisjes, die mij qua knapheid en levendigheid deden denken aan mijn vriendin R. en haar drie zussen, types die uit veel exotische roots zijn ontstaan en zo een knap uiterlijk hebben gekregen.

Al mijn favoriete merken waren ineens in één winkel bijeen. Drykorn, mooi getailleerd en blijft lang goed. Humanoid, flodderig en ik-ben-eigenlijk-eenzenmeester- achtig. American Eagle, met T-shirtstof die perfect verwassen en heel erg zacht is. En dan nog lage tafels vol leren tassen en vitrines vol betaalbare sieraadjes.

In de winkel werd druk gepast door jong en oud en zonder intimidatie van de winkelmeisjes. Een klant wilde per se een rok die over haar knieën heen viel, en dat probeerde het winkelmeisje haar eerst aardig uit het hoofd te praten – ‘Je bent nog heel jong!’ –, maar toen bleek dat de vrouw echt niet van haar knieën hield, werd de hele winkel afgezocht. Toen ze de rok afrekende, zei het meisje van de kassa: ‘Pas hem thuis nog even, als je hem niet leuk vindt, breng je hem gewoon maandag terug.’ Ik kocht het goedkoopste artikel: een mooi zwart metalen armbandje met rozige pareltjes eraan die een beetje heen en weer tinkelden (25 euro). Geschikt als een sjiekig cadeautje voor een jarige vriendin.

Donna Tienda Kerkplein 6 Den Haag 070-3622576

    • Aaf Brandt Corstius