Paleis Hawaii bezet door royalisten

Honolulu. In Honolulu hebben activisten die strijden voor een soeverein koninkrijk Hawaii gisteren zes uur lang een oud paleis bezet dat volgens hen is gestolen door de Verenigde Staten. Hawaii werd in 1959 de vijftigste Amerikaanse staat. Rond het Iolanipaleis vinden vaker demonstraties plaats van royalisten, die de VS zien als bezettingsmacht. Maar nog niet eerder werd het gebouw, dat tevens een toeristische attractie is, ingenomen. Het paleis werd in 1882 werd gebouwd door de Hawaiiaanse koning Kalakaua en bewoond door zijn zus en opvolgster, koningin Liliuokalani. Zij was de laatste monarch van Hawaii en werd in een slaapkamer van het paleis opgesloten, nadat het koninkrijk in 1893 ten val was gebracht

Paleis: www.iolanipalace.org Actiegroep: www.higovt.org