Opstootje bij show homo’s in A’dam

Tijdens een modeshow voor homotolerantie in Amsterdam hebben allochtone jongeren op Koninginnedag een mannelijk model geslagen en onzedelijk betast. Het 19-jarige slachtoffer is gisteravond in het ziekenhuis behandeld voor een gebroken neus.

Dit heeft de organisator van de modeshow, Jennifer Delano, vanmorgen gezegd. Het slachtoffer zou vandaag aangifte doen bij de Amsterdamse politie. De politie is al een onderzoek begonnen. „Wij treden hard op tegen geweld tegen homoseksuelen”, zegt een woordvoerder.

De homomodeshow vond plaats in de Utrechtsestraat. Volgens Delano brachten ‘blanke jongeren’ de Hitlergroet, toen een donker model voorbij kwam. Daarna begon een „urban groepje Surinaamse of Antilliaanse” jongens te schelden, zegt Delano.

Het liep uit de hand toen het slachtoffer aan het einde van de catwalk kwam. Ongeveer tien jongens „uit Noord-Afrika of het Midden-Oosten” gaven hem klappen. Toen de belaagde zich verweerde, werd hij aan een arm van de catwalk getrokken. Een man, de vriend van een van de modellen, schoot hem te hulp.

In de vechtpartij die daarop ontstond, zo zegt Delano, werd er tegen het model aangereden en werd hij betast. Uiteindelijk sloegen de deelnemers aan de modeshow op de vlucht. Gisteravond bleek dat het slachtoffer, die vanmorgen niet bereikbaar was voor commentaar, een gebroken neus heeft.

De politie heeft vanmorgen getuigen opgeroepen zich te melden. „We hopen vooral dat mensen beelden hebben gemaakt van de vechtpartij”, zegt een woordvoerder. De PVV heeft Kamervragen gesteld aan minister Plasterk (Emancipatie, PvdA).

De politie heeft op Koninginnedag in diverse steden aanhoudingen verricht. In Amsterdam waren het er ruim honderd, in Rotterdam rond de honderd. In Utrecht verrichtte de politie zeker tien aanhoudingen, en in Arnhem 26.

De aangehouden personen maakten zich volgens de politie schuldig aan onder meer openlijke geweldpleging, wildplassen, openbare dronkenschap, belediging, mishandeling, het bekladden van een auto, het vernielen van meerdere lantaarnpalen en drugsbezit.

De politie zegt desondanks dat het een „rustige Koninginnedag” is geweest.