ook in première

Silk. Regie: François Girard. Met: Michael Pitt, Keira Knightley, Koji Yakusho. **

De pas getrouwde Hervé Joncours (Michael Pitt) reist naar Japan, waar hij eitjes koopt van zijderupsen. Hij raakt in de ban van een raadselachtige vrouw, een soort geisha. Vaker en vaker reist hij naar Japan om haar te zien, de rupseneitjes worden bijzaak, net als zijn smachtende vrouw (Keira Knightley). Voor een film waarin reizen vol ontberingen naar een exotisch land centraal staan, laat Silk bar weinig gereis zien. Hoewel er op diverse locaties – Rusland, Italië, Egypte, Japan -– is gefilmd, worden deze plekken een beetje weggemoffeld in de montage. Meeslepend wil de film maar niet worden. Acteur Michael Pitt is een slechte keuze voor de hoofdrol, zijn spel blijft vooral oppervlakkig, net als de regie van François Girard; die maakt van de film een plaatjesboek. AW

Taken. Regie: Pierre Morel. Met: Liam Neeson, Famke Janssen.*

Taken begint als een film voor meisjes, en wordt al snel heel erg een film voor jongens. Ex-geheim agent (Liam Neeson) is in de buurt van zijn gescheiden vrouw (Famke Janssen) en zijn verwende, puberende dochter komen wonen, en hoopt zo het contact te herstellen met zijn oogappel. Dan valt dochter, op reis in Parijs, in handen van vrouwenhandelaren en is het alleen nog maar knokken, schieten en een ranzig handeltje in maagden. Pa moordt zich een weg terug in dochters leven, in een bedroevende film die schaamteloos inspeelt op stereotypen rond Balkangangsters en decadente sultans uit het Midden-Oosten. PdB