Olieproductie ExxonMobil 10 pct lager

De olieproductie van het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil is met 10 procent teruggelopen. Aandeelhouders eisen dat het bedrijf zich minder op olie gaat richten, en meer op alternatieve energiebronnen.

Ondanks de recordwinst van 10,9 miljard dollar (7,4 miljard euro) die ExxonMobil gisteren over het eerste kwartaal bekendmaakte, werd duidelijk dat het concern in de problemen zit. De olieproductie, van levensbelang voor energieconcerns, lag in de eerste drie maanden van dit jaar op gemiddeld 2,5 miljoen vaten per dag. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 2,75 miljoen vaten. De olieproductie liep vooral terug in Afrika en Europa, maar ook in Canada en Amerika pompte het bedrijf minder olie op. Analisten waarschuwden dat de olieproductie van het Amerikaanse bedrijf de komende vijf jaar wellicht niet zal toenemen.

De gasproductie van ExxonMobil nam wel licht toe. De totale olie- en gasproductie kwam uit op 4,2 miljoen vaten olie-equivalent (de gasproductie, normaal weergegeven in kubieke meter, is hierin verrekend). In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 4,4 miljoen vaten.

Voor aandeelhouders van ExxonMobil, waaronder de vermogende en machtige familie Rockefeller, waren de cijfers reden om op een koerswijziging aan te dringen. Ze willen dat het bedrijf meer investeert in alternatieve vormen van energie, zoals concurrenten BP en Shell doen. ExxonMobil heeft altijd beweerd dat alternatieve energiebronnen, zoals wind en zon, niet economisch interessant zijn.

De winst van ExxonMobil, die 17 procent hoger lag dan vorig jaar, is volledig terug te voeren op de sterk gestegen olieprijzen. Bij de raffinaderijen liep het bedrijfsresultaat fors terug. Het concern verkocht minder olieproducten (benzine, diesel, etcetera) en ook de productie van chemicaliën, waaronder kunststoffen, liep terug.