Met je oranje hesje

Het is nu alweer twee dagen geleden, maar ik moet er toch nog iets over kwijt. Want het valt niet langer te tolereren. Die hele Koninginnedag is een stuitende demonstratie van het verval van onze natie. Nationale saamhorigheid, mijn hol. Kotsen in de gracht zal je bedoelen. Honderdnegentigduizend procent van alle Nederlanders is oranjegezind. Stupide mongolen. Met een oranje opblaaskroon staan te hossen op een coverbandje. I will survive. Overleven is een liedje geworden. Zelfs de shoarmaturk heeft oranje vlaggetjes. Ik kots. Maar dat heb ik vaker met shoarma.

Wat lopen we nou in godsherejezusnaam te vieren met z’n allen? Dat we collectief definitief infantiel zijn, zelfstandig het ventiel kunnen vinden van onze opblaaskronen, al in geen jaren een Elfstedentocht hebben gehad, sinds 1988 geen voetbalwedstrijd meer hebben gewonnen en dat we in naam van Oranje wel dertig Heinekens in plastic evenementenbekertjes weghakken? Gezellig toch? Nationale trots is driehonderd ton afval alleen al in Amsterdam. Nationale trots is een plastic bekertje bier en tegen beter weten in meezingen dat we zullen overleven. De shoarmaturk met zijn vlaggetjes, hij overleeft. Wij zijn hossende horken.

Het valt niet langer te tolereren. Die hele koningin is een veel te duur operettemoedertje. Een ridicuul anachronisme. Dit moet ophouden. We zijn de risee van de beschaafde wereld, terwijl wij als oudste republiek van Europa de wereld ooit inspireerden. Anarchisten die een postertje ontwerpen met Beatrix aan de galg, krijgen Hare Majesteits Koninklijke Politie over de vloer. Ik zou het nog bonter willen stellen. De koningin moet worden onthoofd onder een oranje opblaasguillotine, gesponsord door Heineken.

Wat is dit eigenlijk voor onderwerp? Waarom hebben we het over die erfelijk belaste oma met meer kapsel dan hersenen en haar oudste zoon, wiens voornaamste verdienste is dat hij een mooie Argentijnse vrouw heeft veranderd in een Haags mutsje met mantelpakjes voor elk matinee?

Een vriend van mij is vóór de monarchie. „Een president”, zegt hij, „is een lul in een regenjas”. Precies. Hij heeft gelijk. Dat is wat wij nodig hebben. We moeten volwassen worden. Of wil je soms uit nationalisme de gracht blijven volkotsen? Met je oranje hesje?

    • Ilja Leonard Pfeijffer