Met beter spel win je geen duel

Individuele kwaliteiten van Ajacieden gaven de doorslag in eerste play-offwedstrijd.

Trainer Gertjan Verbeek zag zijn ploeg SC Heerenveen naïef voetballen.

Gerald Sibon van SC Heerenveen en Rasmus Lindgren van Ajax in duel om de bal. Foto ProShots seizoen 2007 / 2008 , play offs 01-05-2008 heerenveen - ajax 1-2 rasmus lindgren en gerald sibon Gontha, Stanley

Na de nederlaag in het eerste play-offduel tegen Ajax legde trainer Gertjan Verbeek van SC Heerenveen de vinger op de zere plek. Het individuele kwaliteitsverschil tussen de spelers bleek in het nadeel van zijn ploeg, die daarom gisteren niet was opgewassen tegen het team van collega Adrie Koster. De afwezigheid aan Friese zijde van de Serviër Miralem Sulejmani, die een meniscusblessure heeft, werkte ook al niet mee om het evenwicht te herstellen. „Ons positiespel was misschien beter, maar daar win je geen wedstrijden mee”, besefte Verbeek. De vaardigheden van Ajacieden als Luis Suarez, Kenneth Perez, John Heitinga, Bruno Silva en in mindere mate Klaas Jan Huntelaar, hadden de doorslag gegeven.

SC Heerenveen voetbalde in de optiek van Verbeek bovendien af en toe naïef. Hij illustreerde dat met het beschrijven van de gang van zaken bij het tweede doelpunt. Aanvoerder Michael Dingsdag verdedigde uit door de bal op de rechterflank naar de kleine Roy Beerens te trappen in plaats van de robuuste targetman Gerald Sibon aan te spelen. Uit het balverlies dat ontstond kon Bruno Silva de bal voorzetten en John Heitinga inkoppen. Via het het jukbeen en de schouder van de verdediger viel de bal met een raar effect precies over Heerenveenkeeper Rob van Dijk heen (1-2).

Daardoor zit Ajax op rozen voor de finale van de play-offs. De ploeg uit Amsterdam moet op Bevrijdingsdag een offday hebben, wil het zich niet plaatsen voor de eindstrijd. Daarin wordt FC Twente, dat eerder deze week NAC Breda met ruime cijfers versloeg (3-0), zeer waarschijnlijk de tegenstander. Verbeek is nog niet helemaal moedeloos. „Niets is onmogelijk. We moeten in de return twee doelpunten maken. Statistisch gezien zijn wij nu aan de beurt om dit seizoen een keer te winnen tegen Ajax.”

SC Heerenveen zal in de Arena nog meer risico’s moeten nemen en daar kan de nummer vijf van de reguliere competitie in de eredivisie toch moeilijk mee omspringen. Oud-Heerenveentrainer Foppe de Haan zei al eerder: „De balans tussen aanvallen en verdedigen ontbreekt.” En hij noemde de competitieversie van Heerenveen-Ajax als voorbeeld. „Goed spelen en toch met 4-2 verliezen was dat toen”, schamperde De Haan, die ook gisteren op de tribune van het Abe Lenstra Stadion zat.

Maar in de wedstrijd die in het kader stond van de strijd voor deelname aan de voorronde van de Champions League kon Heerenveen moeilijk het beste van het spel claimen. Ajax kreeg tal van kansen op een grote uitslag en had de tweestrijd al in de eerste confrontatie moeten beslissen. Luis Suarez kwam vrij voor doelman Van Dijk, maar liet zich de bal ontfutselen, Kenneth Perez knalde op de paal en mikte in de tweede helft van dichtbij naast, terwijl Dennis Rommedahl de lat trof. „Vooraf teken je voor zo’n uitslag, maar nu vind ik dat we het hier hadden moeten afmaken”, zei Heitinga na afloop. Hij schatte een voorzet van Beerens verkeerd in, waarna Sibon vrij kon inkoppen (1-1). Vijf minuten later maakte Heitinga zijn fout dus goed.

Het leek lange tijd de wedstrijd van doelman Van Dijk te worden. Toen Ajax in de eerste helft aandrong, verrichtte hij een paar fraaie reddingen. Met als hoogtepunt de opgelegde kans die hij Suarez ontnam. „Hij maakte een lichaamsbeweging en ging een beetje boven de bal hangen, maar daar trapte ik niet in”, vertelde de doelman van Heerenveen. In de nadagen van zijn loopbaan keept de 39-jarige Van Dijk nog moeiteloos in de play-offs. Hij heeft zelfs onlangs zijn contract met Heerenveen voor een jaar verlengd. Alleen Rob Maas van Heracles is volgens hem ouder in de hoogste afdeling van het betaald voetbal, maar die blijkt toch bijna een jaar jonger te zijn. „Zolang ik nog uitzicht heb op het spelen van vijf wedstrijden per seizoen in de eredivisie, vind ik het leuk om door te gaan”, antwoordde Van Dijk op de vraag of het nog niet gaat vervelen.

Van Dijk kan terugkijken op een merkwaardig seizoen. Voor de winterstop stond hij zes wedstrijden onder de lat bij Heerenveen die allemaal overwinningen opleverden. Daarna moest hij zijn plek weer afstaan aan de keeper die normaal eerste keus is, Brian Vandenbussche. „Dat heb ik wel als een teleurstelling ervaren”, erkende hij gisteren. Maar al snel vernam Van Dijk van Verbeek dat hij weer de voorkeur kreeg. De Belg Vandenbussche was door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf en duizend euro boete wegens een aandeel in een caféruzie in 2001. Hij koos er zelf voor de rest van het seizoen op de bank uit te zitten. Van Dijk, die al eerder reservedoelman was van Feyenoord en PSV maar vooral veel wedstrijden keepte bij RKC, greep het buitenkansje met beide handen aan.

In één opzicht verloor hij gisteren echter de vergelijking met zijn tegenstrever van gisteren, Maarten Stekelenburg. De Ajax-doelman trapte na een uur zo snel en strak uit, dat hij Suarez bijna vrij voor Van Dijk zette. Toen miste de Uruguayaan niet (0-1). Ook een kwaliteitsverschil. Verbeek maakte zich bij dat doelpunt kwaad op de arbitrage omdat hij dacht dat Suarez buitenspel stond. Nadat de videoanalist op de tribune hem inseinde dat dit niet het geval was, besloot de toekomstige trainer van Feyenoord via de grensrechter zijn excuus aan te bieden.

    • Erik Oudshoorn