Lijken laatste kinderen van de tsaar terecht

Een DNA-test in een Amerikaans laboratorium heeft uitgewezen dat de botten die afgelopen zomer in een bos bij Jekaterinburg zijn gevonden die van tsarevitsj Aleksej en diens zuster Maria zijn.

Na de executie van tsaar Nicolaas II en zijn familie door de bolsjewieken in juli 1918 in Jekaterinburg, waar zij in het huis van de koopman Ipatijev gevangenzaten, werden de stoffelijke resten van de tsaar, de tsarina en drie van hun dochters in een bos begraven.

Maar wat er met de resten van de dertienjarige aan hemofilie lijdende Aleksej en zijn zuster Maria was gebeurd, bleef negentig jaar lang onduidelijk, wat aanleiding was voor talloze geruchten over zijn lot. Volgens sommigen was het kroonprinsje tijdens de executie niet dodelijk getroffen en ontsnapt. Anderen meenden dat zijn botten ergens op de eindeloze Russische steppen zoek waren geraakt.

De resten van de overige leden van de tsarenfamilie werden in 1991 bij Jekaterinburg opgedolven en begraven in de Petrus-en-Paulusvesting in Sint Petersburg. In 2000 verklaarde de Russisch orthodoxe kerk de keizerlijke familie heilig. Nu moet diezelfde kerk de resten van de tsarevitsj en zijn zuster erkennen, waarna ook zij de sint-titel kunnen krijgen.