Leidschenveen voetbalt ergens anders

Waar winden stedelingen zich over op? Een nieuwe wijk voor 20.000 inwoners en maar drie voetbalvelden – voor een club uit een andere wijk. Leidschenveen loopt te hoop.

Het tijdelijke complex van SCL. Na de zomer gaat het dicht, als het nieuwe sportcomplex in de vinexwijk Leidschenveen is opgeleverd. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold leidschenveen voetbalveld foto rien zilvold Zilvold, Rien

Peer van der Woude haalt een grote witte boodschappentas tevoorschijn. ‘Actietas’ staat er in vette rode letters op. De tas is onder meer gevuld met handtekeningen voor een tramlijn, enquêtes en rapporten. „Ja, wij zijn een hele actieve vereniging”, zegt de secretaris van het Wijkberaad Leidschenveen. Al zeseneenhalf jaar probeert Van der Woude, oud-vakbondsman, misstanden in deze Haagse vinexwijk „op te lossen”.

Dan ploft een stapel van driehonderd bezwaarschriften op de grond, van mensen die vinden dat hun wijk een te klein sportpark krijgt. Drie voetbalvelden op bijna 20.000 inwoners, onder wie veel kinderen, is volgens hen veel te weinig. En bovendien gaat het nieuwe sportcomplex, De Dijken, niet naar de sportvereniging die de Leidschenveners zelf hebben opgericht. Als bespeler wees de gemeente Den Haag een voetbalvereniging uit Mariahoeve aan, die weg moet van de huidige locatie.

Reden genoeg voor de vinexwijk om in opstand te komen. Vorige week reed een colonne van auto’s en een toerbus over de Utrechtsebaan naar het Haagse stadhuis. Het was de bedoeling het verkeer op de belangrijkste ontsluitingsweg van Den Haag te ontregelen. Dat mislukte, maar de Haagse wethouder voor sport, Sander Dekker (VVD), kreeg nog één keer het signaal dat hij het helemaal verkeerd heeft aangepakt. Saskia Mulder (PvdA), voorzitter van de raadscommissie jeugd en burgerschap, waar sport onder valt, nam 1.620 handtekeningen in ontvangst. Uit de kelen van tientallen kinderen klonk: „Wij trekken aan de bel, wij willen SCL!”

SCL staat voor Sportclub Leidschenveen. Vijf jaar geleden werd deze vereniging door het Wijkberaad opgericht. Toen waren er nog helemaal geen sportvoorzieningen in de wijk. Leidschenveen was een jaar eerder overgegaan van de gemeente Leidschendam naar de gemeente Den Haag. Leidschendam had geen sportvelden in de nieuwbouwwijk gepland. Mensen die wilden voetballen, werden verwezen naar de Voorburgse vereniging Wilhelmus.

Maar Den Haag vindt het belangrijk dat mensen dicht bij hun woning kunnen sporten. „Daardoor nodig je mensen uit te bewegen en ontmoeten buurtbewoners elkaar in hun eigen wijk”, aldus wethouder Dekker. En de behoefte om te sporten is groot in Leidschenveen, zo bleek uit een onderzoek van het Mulierinstituut, een sportadviesbureau. Acht voetbalvelden zijn nodig om aan de vraag in de wijk te kunnen voldoen. De gemeente vond slechts ruimte voor drie velden. Toch is dat volgens haar voldoende, omdat twee velden van kunstgras zijn, en dus frequenter bespeelbaar.

Van der Woude, ook voorzitter van SCL, is woedend. Ries Smits, voormalig stadsdeelwethouder van Leidschenveen en nu raadslid voor het CDA, heeft begrip voor de woede van de buurtbewoners. Voorzieningen komen in de nieuwbouwwijken „op het laatst”, zegt hij. „En krijgt de wijk eindelijk een sportcomplex, gaat het aan hun neus voorbij. Dat is wrang.”

Waarom krijgt een voetbalclub uit een andere Haagse wijk de voorkeur boven een sportvereniging uit Leidschenveen zelf? Volgens de gemeente was een fusie een goede oplossing. Maar SCL en de club uit Mariahoeve, Duinoord/De Jagers, konden elkaar niet vinden. Wethouder Sander Dekker zegt dat „ervaring en vrijwilligers” de keuze van de gemeente hebben bepaald. „Duinoord/De Jagers vormde daar een goed basis voor.”

Jan van der Put, voorzitter van de inmiddels tot Sport Verbroedert Leidschenveen Ypenburg (SVLY) omgedoopte voetbalvereniging Duinoord/De Jagers, wil vooral „vooruit kijken”. Zijn club gaat van twee naar drie velden en krijgt er ook nog eens vier tennisbanen bij.

Van der Put: „We kunnen straks een kleine duizend leden onderbrengen. Men gaat er van uit dat het zomaar gevuld is, maar ik moet het eerst nog zien.”

Volgens Peer van der Woude is dat nu juist de reden dat SVLY het sportcomplex krijgt toegewezen. „Wij zijn lastig omdat we meer velden willen, maar die club is al hartstikke blij met drie velden.”

Peer van der Woude vindt dat zijn vereniging veel meer potentie heeft dan SVLY. SCL wil uitgroeien tot een brede sportvereniging, met onder meer basketbal, hockey en tennis. „Zonder competitie en subsidie hebben wij al tweehonderd leden.”

Die sporten nu op een klein grasveld en een overdekt sporthalletje vlakbij het nieuwe stadion van ADO Den Haag. Maar als het nieuwe sportcomplex na de zomer is opgeleverd, wordt deze tijdelijke accommodatie gesloten.

Dan rest er voor SCL dus helemaal niets meer. Als het Wijkberaad en SCL hun zin niet krijgen worden beide opgeheven, zegt Van der Woude. „We schrijven dan alleen nog een krant met onze visie op de zaak en adviseren de Leidschenveners in het vervolg niet meer op de collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks te stemmen.” Tot 1 juni geeft Van der Woude het college de tijd om aan de wensen tegemoet te komen.

Hoewel sportwethouder Sander Dekker aangeeft geen nieuwe gesprekken meer met SCL te willen voeren, houdt Van der Woude hoop. „Ik ben heel veel bezig met boeddhisme, dus ik geloof dat mensen altijd tot inkeer kunnen komen.”

    • Brian van der Bol