Labour verliest lokale verkiezingen

De Labour Partij van de Britse premier Gordon Brown heeft gisteren bij lokale verkiezingen in Engeland en Wales zware verliezen geleden. Toen de stemmen vanmorgen voor tweederde waren geteld, bleek dat Labour gemiddeld slechts 24 procent van de uitgebrachte stemmen had weten te trekken. Dat was zelfs een fractie minder dan de Liberaal-Democraten, meestal de derde partij van het land. Grote winnaars waren echter de Conservatieven. Zij wonnen gemiddeld 44 procent van de stemmen.

De uitslag van de Londense burgemeestersverkiezingen, algemeen gezien als de hoofdprijs van deze verkiezingsronde, zou pas vanavond bekend worden gemaakt. Winst voor de huidige burgemeester Ken Livingstone zou de bittere pil voor Labour aanzienlijk verzachten, winst voor de Conservatief Boris Johnson daarentegen zou de zege van de Tories nog beduidend meer allure geven.

Brown zelf heeft de uitslag, de slechtste voor Labour in ruim veertig jaar, „slecht en teleurstellend” genoemd. Andere kabinetsleden probeerden dat te relativeren. „Er is geen crisis”, aldus minister Geoff Hoon, belast met de betrekkingen met het Lagerhuis. „Dit is niet iets dat de fundamentele stabiliteit van de regering zal beïnvloeden.” De Conservatieve leider David Cameron sprak echter opgetogen van een „belangrijk moment”.

Voor premier Brown zijn de verliezen in de gemeenteraden in grote delen van Engeland en Wales extra pijnlijk omdat dit de eerste verkiezingen waren sinds hij vorige zomer aantrad als opvolger van Tony Blair. De hoop bij veel Labouraanhangers was dat Brown de partij, die op nationaal niveau al elf jaar aan de macht is, nieuw elan zou geven.

Commentatoren schrijven de povere resultaten voor Labour toe aan de verslechterende economische toestand en de onzekerheid bij velen omtrent hun eigen financiële vooruitzichten. Burgers nemen het Brown kwalijk dat hij bij een recente belastinghervorming verzuimde te letten op de invloed daarvan op de lagere inkomens. Kort voor de verkiezingen ontdekten sommigen op hun loonstrookje dat ze er financieel op achteruit waren gegaan. Pas na forse druk uit de eigen Lagerhuisfractie beloofde Brown compensatie voor de getroffen burgers.

Analyse: pagina 5