Kunst van het andere

„Wat mij betreft wordt het dan ook hoog tijd dat musea de poorten opengooien voor dialogen, monologen, ontmoetingen”, schrijft Harriët Duurvoort in haar pleidooi voor de kunst van het andere (CS 25 april).

Ik lees dat de Nederlandse kunstwereld het multicultureel debat mijdt. Gelukkig betekent dat niet dat er weinig gebeurt. Buiten de musea en de kunstwereld is letterlijk en figuurlijk veel meer ruimte als daarbinnen.

Alleen al in Rotterdam wonen mensen van meer dan 170 verschillende nationaliteiten, van veel verschillende achtergronden, culturen en overtuigingen.

Mensen die veel te vertellen hebben, en mogelijk zeer talentvol zijn. In de buitenruimte gebeurt veel, ook al wordt daar niet altijd aandacht aan besteed. Velen zouden het waarderen wanneer stafleden van een museum eens komen kijken, belangstelling tonen of misschien zelfs mee gaan doen.

Ik kan iedereen aanraden in die buitenruimte te gaan werken, contact te leggen met allerlei mogelijk betrokkenen, met name jongeren en samen aan grote projecten te werken. Trotse en blije gezichten van deelnemers doen goed: frisse lucht is namelijk voor iedereen gezond.

Architect-kunstenaar, Rotterdam

    • Ger C. Bout