Kapitein vrachtschip vast na aanvaring

De waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft gistermiddag in Terneuzen de Russische kapitein (42) en de Russische stuurman (27) van een Cypriotisch vrachtschip aangehouden. Beide mannen worden ervan verdacht in de nacht van woensdag op donderdag een Nederlands zeiljacht te hebben aangevaren op de Noordzee, zo’n 65 kilometer ten westen van IJmuiden.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de marine brachten de vier opvarenden van het zeiljacht met een helikopter in veiligheid. Het gehavende zeiljacht zonk enkele uren later.

Aan de hand van radarbeelden van het Kustwachtcentrum stelde de waterpolitie vast dat het 105 meter lange Cypriotische vrachtschip, dat is geladen met steengruis, naar Terneuzen was gevaren. De waterpolitie vond aan het schip sporen van de aanvaring. Volgens de waterpolitie heeft de kapitein verklaard van niets te weten, omdat hij niets van de botsing had gemerkt. Er is geen sprake geweest van alcoholgebruik door de kapitein of de stuurman, aldus de waterpolitie.

Op de Noordzee is gisterochtend vroeg nog een zeiljacht gezonken. Dat gebeurde voor de kust van Zandvoort. Dit incident staat volgens de waterpolitie los van de aanvaring ten westen van IJmuiden. De reddingsbrigade van de KNRM moest ook in Zandvoort uitrukken om de drie opvarenden van het zinkende zeiljacht af te halen. De KNRM noemt het zeldzaam dat twee zeiljachten in één nacht in hetzelfde kustgebied zinken.