Interesse voor kunstmest DSM

De Duitse kunstmestproducent K+S is geïnteresseerd in overname van de kunstmestdivisie van het Nederlandse chemieconcern DSM. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf vandaag tegen de Duitse zakenkrant Financial Times Deutschland.

Het chemieconcern DSM kondigde vorig jaar september aan de kunstmesttak DSM Agro te willen verkopen. Het onderdeel past niet meer in de strategie van het bedrijf, dat zich vooral wil concentreren op voedings- en gezondheidsproducten en hoogwaardige materialen.

DSM verwacht dat het verkoopproces in het tweede half jaar van dit jaar van start gaat. Begin maart verkocht het bedrijf de divisie Special Products aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Arsenal. Dit bedrijfsonderdeel maakt onder meer chemische stoffen die verwerkt worden in conserveringsmiddelen en kunsthars.

Het onderdeel DSM Agro behaalde vorig jaar een omzet van 427 miljoen euro. In totaal werd er 2,4 miljoen ton kunstmest geproduceerd door het bedrijf in fabrieken in Geleen en IJmuiden. Vorige maand maakte DSM bekend dat de fabriek in IJmuiden per 1 januari dichtgaat. De sluiting is het gevolg van een afspraak tussen overheid en DSM over het beëindigen van het vervoeren van ammoniak per trein tussen Geleen en IJmuiden.

De totale omzet van DSM bedroeg vorig jaar 8,7 miljard euro. DSM haalt bijna eenderde van zijn omzet uit ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie.

Of K+S – dat staat voor Kali und Salz – met een bod komt kon het bedrijf niet met zekerheid zeggen, maar het bedrijf is wel serieus geïnteresseerd. Het bedrijf produceert zout- en magnesiumproducten, waarvan de grondstoffen gewonnen worden in Duitse mijnen. De omzet van K+S bedroeg in 2007 3,3 miljard euro.

Kunstmestindustrie: pagina 15