Ik zal laten zien hoe stom baby’tjes zijn

Sjoerd Kuyper: Morrison krijgt een zusje. Nieuw Amsterdam. 5+, 128 blz. € 12,50

Sjoerd Kuyper: Morrison krijgt een zusje. Nieuw Amsterdam. 5+, 128 blz. € 12,50

Muit orrison is de vijfjarige hoofdpersoon uit de film Morrison krijgt een zusje, uit de voorlees-cd én natuurlijk uit het gelijknamige boek. Zijn vader (automonteur) vindt hem geniaal, hij mag van hem zelfs autorijden. Maar het leven van dit jochie wordt danig in de war geschopt als zijn moeder (dierenarts) een nieuwe baby verwacht, een zusje. Door wat misverstanden denkt Morrison dat zijn ouders nu wel van hem af zullen willen. Ze dumpen hem vast in een klooster, denkt hij. Vanaf dat moment wil hij alleen maar laten zien hoe stom baby’tjes zijn, want dan komen zijn ouders wel op hun voornemen terug. Morrison bedenkt een boos alter-ego, Bumper, en gaat los. Na een aantal spannende momenten – Morrison loopt weg, baby zoek, vader in alle staten – komt het allemaal goed dankzij een bromsnor-achtige motoragent.

De veelschrijver Sjoerd Kuyper, bekend van onder meer zijn Robin-serie, heeft een vlot verhaal geschreven, dat behoorlijk spannend is voor zes-, zevenjarigen, zonder dat er geweld aan te pas komt. Hij blijft dicht bij het taalgebruik van kinderen en schiet maar heel soms uit de bocht met iets te volwassen overpeinzingen voor een kleuter. ‘Hij gaat op zijn knieën zitten en kijkt naar achteren. Zo kun je dingen langer zien. Maar ze zijn niet nieuw, want mama heeft ze al gezien.’ Beetje mutsig is die moeder wel, ze doekt haar dierenartspraktijk op omdat het ‘te veel’ is met een baby erbij. Een kat in huis? Ook te veel. Niet helemaal van deze tijd.

Zoals gezegd zijn boek, film en cd tegelijk uitgebracht, maar het belangrijkste lijkt toch de film te zijn. Kuyper, die begin jaren negentig het boek en het scenario schreef voor de verfilming van zijn jeugdboek Het Zakmes, maakte ook ditmaal het scenario. Zo'n multimediale aanpak is volstrekt legitiem Kuyper verwijst ook diverse malen in het boek naar ‘dat vrolijke liedje, dat zo’n grote hit was vorig jaar: „Alle vogels bouwden nesten” ’. Dat liedje, pas twee weken geleden uitgekomen, gezongen door Bastiaan Ragas en Chantal Janzen, heeft Kuyper zelf geschreven voor de film.. Geinig, al is het sluikreclame.

Maar je kunt ook te ver gaan met die kruisverwijzingen. Op de cover staat de Morrison uit de film en wie het boek opslaat, ziet filmbeelden tussen de tekst. Zo wordt het wel lastig om zelf beelden te vormen bij het lezen het boek. Engelachtige jongetjes geen bezwaar, maar op deze manier er is geen ontkomen aan.

    • Marieke van Twillert