‘Hongersnood dreigt dit jaar in N-Korea’

In Noord-Korea dreigt dit jaar de grootste hongersnood uit te breken sinds de tweede helft van de jaren negentig, toen naar schatting een miljoen Koreanen omkwamen. Dat voorspelt de Amerikaanse denktank Peterson Institute for International Economics.

Volgens de onderzoekers van het instituut is de voedselprijs in Noord-Korea het afgelopen jaar verdrievoudigd, waarmee de prijzen in het land nog sneller zijn gestegen dan in de rest van de wereld. Het Peterson Institute verwacht dat het regime in Pyongyang in eigen land de onderdrukking zal opvoeren en tegelijkertijd het buitenland om meer voedselhulp zal vragen. Het onderzoeksteam heeft voor zijn studie in China meer dan 1.300 Noord-Koreaanse vluchtelingen ondervraagd.

De in Washington gevestigde denktank publiceerde het rapport een dag voor een commissievergadering van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Volgens persbureau AP stemde de commissie gisteren in met een wetsvoorstel dat de president in staat stelt Noord-Korea te verplichten om zijn nucleaire programma te beëindigen, voor het land van de lijst van terrorisme ondersteunende landen wordt gehaald.

De Verenigde Staten vinden dat Noord-Korea nog te weinig informatie over het nucleaire programma bekend heeft gemaakt en houden vast aan de opgelegde sancties, die het land grote economische schade toebrengen.

Het rapport is te lezen op nrc.nl/buitenland