Hij kreeg training van de Talibaan

Ayro stond bovenaan de Amerikaanse lijst van te doden terroristen in Somalië.

Hij was leider van de meest extremistische vleugel van de islamitische rebellen.

De dood van Aden Hashi Ayro is een hoofdprijs voor de Amerikanen. De extremistische en religieuze militieleider stond bovenaan de lijst van te elimineren ‘terroristen’ in Somalië; de Amerikanen hadden al zeker één keer eerder geprobeerd hem te vermoorden. Gisteren lukte het. Ayro kwam om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval.

Ayro was de meest gewelddadige leider van de fundamentalistische stroming in de islam in Somalië. Begin jaren negentig sloot hij zich aan bij de fundamentalistische beweging Al Atihaad en werd de discipel van de fundamentalistische voorman Sheik Hassan Dahir Aweys. Ayro had een formele noch religieuze opleiding gehad en werd door Aweys naar Afghanistan gestuurd waar hij militaire training kreeg bij de Talibaan. Hij werd een expert in explosieven. Terug in Somalië richtte hij een netwerk op ten behoeve van de heilige oorlog.

Ayro is in verband gebracht met talloze terreurdaden in en buiten Somalië. Moorden op buitenlandse hulpverleners, op journalisten en op kritische Somaliërs worden aan hem toegeschreven. De moord in 2005 in Mogadishu op de Britse BBC-correspondent Kate Peyton bijvoorbeeld zou in zijn opdracht zijn uitgevoerd. In dat jaar liet zijn militie lijken opgraven van de koloniale katholieke begraafplaats in de hoofdstad en Ayro vestigde er een moskee van golfplatendaken van waaruit zijn radicale preken klonken. De aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 en in 2002 op een Israëlisch hotel in Kenia zouden door Al-Qaeda in Somalië zijn voorbereid, met medewerking van Ayro.

Het hoogtepunt voor Ayro kwam in 2006 toen een verbond van radicale en gematigde moslims, verenigd in de Unie van Islamitisch Rechtbanken, de macht veroverde in de hoofdstad Mogadishu. Amerika had een groep corrupte krijgsheren gesteund in een poging terroristen op te pakken. Met aanzienlijke volkssteun wisten de strijders van de Rechtbanken deze gehate krijgsheren te verdrijven. Onder bestuur van de Rechtbanken ontstond er in de mislukte staat Somalië weer een vorm van orde. Burgers gingen zonder wapen de straat op, wegversperringen werden opgeheven en aan de piraterij voor de kust kwam een einde.

Ayro kwam aan het hoofd te staan van de Al Shabab, de radicale militaire vleugel van de Rechtbanken. Ook leidde hij de puriteinse campagne tegen het kijken naar televisie en het gebruik van de drug qat. Zijn radicalisme leidde tot een splitsing in de Unie van de Islamitische Rechtbanken en een breuk met zijn mentor Sheik Aweys. Nadat een Ethiopische invasiemacht begin vorig jaar de Rechtbanken hadden verdreven, zette de Al Shabab van Ayro de strijd eenzijdig voort. Met toenemend succes bestreed hij de afgelopen maanden de moegestreden Ethiopische soldaten en het gedemoraliseerde leger van de Somalische interim-regering.

Het verzet in Somalië tegen de traditionele aartsvijand Ethiopië is verdeeld. De gematigde leiders van de Rechtbanken verblijven in de Eritrese hoofdstad Asmara en lijken bereid onderhandelingen te beginnen met de Somalische interim-regering. Veel Somaliërs wijzen ieder vredesoverleg af zolang de Ethiopiërs niet zijn vertrokken. Door het opportunisme van de Somalische politiek kon Ayro doorgaan voor de enige effectieve strijder tegen een buitenlandse bezettingsmacht.

    • Koert Lindijer