Het loopt slecht af voor plofmuis

Wat doet een mens op Hemelvaartsdag? Gelukkig lees ik een tip op het weblog van Wim de Bie: op www.beleefdelente.nl kun je vogels zien broeden. Live. Via webcams. De lente beleven via de computer, dat leek me nou een ideale activiteit voor Hemelvaartsdag.

De Gouden Kooi, maar dan voor zes broedse vogels. Dag en nacht worden een torenvalk, steenuil, lepelaar, ijsvogel, grote stern en gierzwaluw gevolgd door cameraatjes die vogelfreaks in hun nestjes hebben opgehangen.

Ik besluit de steenuil te volgen, want ik vind uilen leuke beesten omdat ze eigenlijk bestaan uit twee grote ogen met veertjes eromheen. Maar als ik kijk, ligt mevrouw Uil te slapen. Gelukkig staan er filmpjes met hoogtepunten uit haar broedse leven op de site (ei 1, bijvoorbeeld, en ei 2! En ei 3! En ook het langverwachte ei 4!), en ik klik op het filmpje ‘braakballen opruimen’. En op ‘plofmuis gaat naar binnen’ (het loopt slecht af voor plofmuis). Voor ik het weet zit ik alle berichten van de filmer te lezen, vanaf het begin van de broedtijd. Hij vertelt dat mevrouw Uil vaker wilde paren dan meneer Uil: ‘Het wijfje gaat dan piepend in een hoek staan, horizontale houding en klaar voor de daad. De man laat deze kans echter tot nu toe voorbijgaan!’ Piepend in een hoek. Wat een vernedering.

Gelukkig is er in maart toch gepaard, anders waren ei 1 tot en met 4 er nooit gekomen, maar daarvan zijn geen beelden. Er zijn twee camerastandpunten: de ene camera staat gericht op de ingang van het uilenhok, en de andere is in het hok zelf. De paring volgen wij, vogelvoyeurs, alleen via de camera die op de ingang gericht is. De uilen zitten binnen en doen hun ding. We horen wel geluiden: ‘Oeee-iii!’ en ‘Tsjitsjitsjitsji’. Dan komt meneer Uil naar buiten en gaat op het plankje zitten, kijkend naar de nacht. Even later komt mevrouw Uil erbij. Romantisch. Het is een beetje Big Brother I, toen de paringen ook meer via geluiden dan via beelden onze huiskamers binnenkwamen.

Meteen krijg ik immens respect voor de filmer, die kennelijk heeft besloten de paring van de uiltjes privé te houden. Vogelkijkers leken me altijd al integere types. Maar dan lees ik het bericht dat hij bij de ongefilmde paring heeft geplaatst, op 10 maart. ‘Aaah, wat jammer dat de camera in de kast het nog niet doet.’

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius